Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Tips: Bäst film på Netflix – vecka 15

Berättelsen om hiphop-gruppen NWA, en blodig lesbisk roadmovie eller Kameruns Oscarsbidrag. GP:s filmredaktör Maria Domellöf-Wik tipsar om veckans bästa nya Netflixfilmer.
Bild: Netflix
Bild: Netflix

”Two distant strangers” (Travon Free och Martin Desmond Roe, 2020)

Rapparen Joey Bada$$ spelar serietecknaren Carter i den här starka Oscarskandidaten i kortfilmsklassen, som tar ett måndag-hela-veckan-grepp på polisbrutaliteten i USA. Gång på gång vaknar Carter upp hos tjejen han träffat kvällen innan, och fattat tycke för. Han vill hem till sin hund, men möter den rasistiske polisen Merk som förnedrar och dödar honom. Vips är han tillbaka i sängen igen. Allt börjar om och våldet trappas upp. Temat är strukturell rasism och fördomar, och en viss irritation är uppenbar kring att mördandet bara pågår i verkligheten och att ”god ton” och kommunikation inte alltid fungerar som magiska trollspön för att skapa förståelse.
Bild: Aiko Nakano
Bild: Aiko Nakano

”Ride or die” (Ryuichi Hiroki, 2021)

Bild: David Bornfriend
Bild: David Bornfriend

”Moonlight” (Barry Jenkins, 2016)

Barry Jenkins bildpoetiska drama är hjärtskärande, och i högsta grad filmiskt. Inte konstigt att berättelsen kammade hem tre Oscars i tunga kategorier när den kom. Regissören har arbetat mycket med soundtracket som mixar klassiskt med funk. Fingertoppskänsligt berättas här om Chiron (Ashton Sanders) som har oddsen emot sig när han växer upp från pojke till man. Barry Jenkins fortsatte utforska svartas villkor i bitterljuva ”If Bealestreet could talk”. Och nu har han omvandlat Colson Whiteheads fantastiska roman ”Den underjordiska järnvägen” till tv-serie. 14 maj får den premiär på Amazon.
Bild: Sony pictures
Bild: Sony pictures

”The wife” (Björn Runge, 2017)

I denna tid av metoo-backlash, varför inte ta en paus och se den uppiggande filmatiseringen av Meg Wolitzers roman ”Hustrun”. Filmen når visserligen inte upp till romanens vasshet, ändå är det skojigt värre att se Jonathan Pryce glänsa som kulturman och just Nobelprisad författare och Glenn Close i en formidabel paradroll som hans hustru. Hon som bakom kulisserna styr hela showen, ligger bakom allting, men aldrig får ett endaste tack. Att göteborgaren Björn Runge och hans hustru Lena ligger bakom filmen ger en extra dimension.
Bild: Jaimie Trueblood/Universal Pictures
Bild: Jaimie Trueblood/Universal Pictures

”Straight outta Comption” (F. Gary Gray, 2015)

N.W.A – Niggaz Wit Attitudes – är en av vår tids mest framgångsrika hiphopgrupper. Från debutskivan från 1988 med låten ”Fuck the police” och framåt. I dag är Ice Cube framgångsrik filmproducent, och ligger bakom biografin – där han porträtteras av sin son O'Shea Jackson Jr. Det som kunde blivit smörigt och sentimentalt är i stället spännande, realistiskt och välspelat. En rakt igenom trovärdig berättelse om the hoods, i det här fallet Compton i Los Angeles, på 1980-talet.
Bild: Netflix
Bild: Netflix

”The fisherman’s diary” (Enah Johnscott, 2020)

I detta Kameruns Oscarsbidrag får vi följa 12-åriga Ekah (Faith Fidel) som, inspirerad av fredspristagaren Malala Yousafsai bestämmer sig för att skaffa en utbildning, trots sin pappas och hembyns invändningar. Det kanske låter som ett uttjatat tema, men här imponerar skådespelarna och filmfotografen stort, och manuset är välskrivet. Resultatet blir nyanserat – utom några sista överlastade minuter som borde klippts bort.

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.