Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Justin Timberlake.

Timberlake kämpar mot tiden

2011 har varit ett aktivt filmår för Justin Timberlake som avslutar det med en regelrätt actionthriller. In Time befinner sig långt från romantiska komedier och utgår från en verklighet där tid bokstavligt talat är pengar, orättvist fördelade. GP träffade multiunderhållaren Timberlake i Los Angeles, och pratar om det sällsamma i att filmens premiär och tema sammanfaller med Occupy Wall Street.

Justin Timberlake är trött på att få frågor om när han kommer att skriva ny musik. Vid varje intervjutillfälle i år, då han varit aktuell i sammanlagt tre filmpremiärer, har han visat en ovilja att prata om ämnet. Nu verkar han dock ha insett att han aldrig helt kommer att kunna fly från att vara en älskad popstjärna, samt att det uppfattas som både arrogant och märkligt att inte vilja prata om det. När GP träffar honom i Los Angeles i oktober har han intagit en diplomatisk hållning till frågan:

- Jag vill göra sådant jag kan vara stolt över och beröra människor, vare sig det rör sig om en låt, en filmroll eller om att få dem att skratta genom ett skämt. Syftet är att få dem att känna något. Det är oerhört tillfredsställande när folk säger till en att man lyckas med det.

Men Timberlake är tydlig i sin rangordning; skådespeleriet är vad han satsar på just nu. Som ett ytterligare steg i den riktningen har han tagit sig an sin första actionhuvudroll – en krävande uppgift för någon som hittills främst har gjort sig känd för att antingen spela lätt överdrivna varianter av sig själv eller parodiska Saturday Night Live-sketcher. In Time är regisserad av Andrew Niccol och har ett utpräglat science fiction-tema där människan i en inte allt för avlägsen framtid är biologiskt modifierad till att inte bli fysiskt äldre än 25 år, varefter man har ett år på sig att köpa mer tid. Det är en värld där de rika har evigt liv och de fattiga inte vet om de klarar sig genom morgondagen. Intervjun och filmens premiär sammanfaller med Occupy Wall Street-rörelsens framtågande i amerikanska storstäder.

Det är lätt att dra paralleller mellan tematiken i filmen och de orättvisor som har gett upphov till Wall Street-protesterna. Du är rik. Var står du ideologiskt?

- Man ska ta ställning för det som är rätt och den ekonomiska eliten måste ställas till svars. Rent känslomässigt står jag på de 99 procentens sida. Det är verkligen underligt att vi pratar om den här filmen samtidigt som Occupy Wall Street pågår. Jag frågade skämtsamt Andrew Niccol vad han visste om framtiden som inte vi andra visste, när han skrev filmen.

Timberlakes karaktär Will Salas är en fabriksarbetare som lever tillsammans med sin ekonomiskt utarmade mamma, spelad av Olivia Wilde. I verkligheten är hon tre år yngre än Timberlake, vilket utgjorde en skådespelarmässig utmaning av det lite ovanligare slaget:

- Vi skrattade mycket åt det, men jag gav Olivia exempel på hur min mamma skulle säga en viss sak och hur hennes kroppsspråk ser ut då. Jag tyckte att Olivia var väldigt moderlig.

Filmen kommenterar vår kulturs ungdomsfixering. Vad har du för relation till den?

–Att känna sig ung handlar nog om vilket perspektiv man har. Åldrandet är oundvikligt och jag vill inte vara 20 igen. Jag är okej med att vara 30 år och är inte rädd för att bli gammal. Det kommer att hända och då ser man antingen äldre ut eller som att man försöker se ung ut.

Vad har du lärt dig i arbetet med In time?

–Man lär sig saker om sig själv, vare sig man spelar skurken som i The Social Network eller hjälten som i In Time. Alla har vi någon gång känt ett hämndbehov, alla har vi velat ge dem som har det svårt en chans till. Rollen i In Time är förmodligen den mest personligt förankrade jag har spelat, även om filmens koncept är främmande.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.