Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Ted Gärdestad och 28 andra kändisar som blivit film

Den 22 juni är det 20 år sedan Ted Gärdestad gick bort och i jul kommer en spelfilm om artistens liv med Adam Pålsson i huvudrollen.

Idol. Hitmakare. Musikaliskt underbarn. Och alldeles för tidigt bortgången. Den 22 juni är det 20 år sedan Ted Gärdestad tog sitt liv, 41 år gammal.

Artisten, som under sina sista år i livet led av schizofreni, är ständigt aktuell med sin och brodern Kenneth Gärdestads rika låtskatt. 

Himlen är oskyldigt blå, Sol, vind och vatten och Oh, vilken härlig dag är helt givna sommarfavoriter bland många svenskar. Förra året skulle Ted Gärdestad ha fyllt 60 år och han hyllades bland annat med ett eget program i SVT samt i TV4:s Så mycket bättre. Och just nu spelas filmen Ted – för kärlekens skull in  med Adam Pålsson i huvudrollen.

"Underbarnet som kan allt"

– En stor utmaning i filmen har varit att inte grotta runt i Teds olycka utan att istället försöka förstå hur han själv hade det i sin sjukdom. Vi försöker visualisera det på olika sätt, i en scen speglar han sig och ser ett helt annat ansikte där än sitt eget, berättade regissören Hannes Holm för GP i förra veckan.

LÄS MER: Ted Gärdestads hisnande liv blir film

Adam Pålsson, som hade som krav att själv få sjunga alla låtarna i filmen, beskriver filmen som en kärlekshistoria mellan bröderna Gärdestad.

– Det handlar om lojalitet och skapande. I början är Ted underbarnet som kan allt och har det så lätt. Kenneth har svårt att hålla jämna steg, och inte många vet att det är han som skriver texterna. Senare i livet blir det snarast omvända roller när Ted plötsligt är den som behöver hjälp och stöd.

LÄS MER: Udda tolkningar av Ted Gärdestad

Pålsson, som tidigare bland annat synts i tv-serierna Torka aldrig tårar och Bron, är inte den första skådespelaren som tar sig an uppgiften att tolka en känd svensk på film.

I höst har filmen Borg premiär, med Sverrir Gudnason i rollen som Björn Borg och tidigare har bland andra Cornelis Vreeswijk och Monica Zetterlund tolkats på vita duken.

Kravet: Kalla mig Mr. President!

I bildspelet ovan synar vi skådespelarna som tagit sig an den svåra uppgiften att tolka en verklig person på film. Några av dem har offrat mer än andra. Eller vad sägs om skådespelaren som gick in i rollen som diktator så pass mycket att hans motspelare beskrev honom som otäck? Eller britten som spelade president och protesterade om han inte blev tilltalad som ”Mr. President” på inspelningsplatsen?

Bläddra vidare i bildspelet för att läsa mer om skådisarnas uppoffringar och se de slående likheterna mellan kopiorna och originalen!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.