Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Verklighetsbaserat. Omar Sy från En oväntad vänskap spelar huvudrollen som Rafael Padilla och James Thierrèe, sonson till Charlie Chaplin, gör rollen som George Foottit.

Sy och Thierrée övertygar

Den sanna historien om Rafael Padilla och clownen Foottit vinner på det fenomenala spelet mellan huvudrollsinnehavarna.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

DRAMA
MONSIEUR CHOCOLAT
Regi: Roschdy Zem, Frankrike, 2016 (119 min)
 

På en kringresande loppäten cirkus i norra Frankrike 1897 har den svarte killen Rafael Padilla (Omar Sy) som uppgift att föreställa en livsfarlig kannibal från mörkaste Afrika. Den rutinerade clownen Foottit (James Thierrée), som är i akut behov av komisk förnyelse, föreslår att han och Padilla skall bilda ett clownpar.

Foottit och Chocolat, som de kallar sig, blir en sensation och succé. Ingen har tidigare sett en vit clown och en svart clown puckla på varandra. Artistparet får snabbt ett jobberbjudande från en prestigecirkus i Paris.
Verklighetsbaserade Monsieur Chocolat är tragisk, komisk och hyfsat påkostad. Filmens styrka är det fenomenala spelet mellan Sy (känd från filmerna Samba och En oväntad vänskap) och akrobaten/multiartisten Thierrée, som råkar vara ett barnbarn till Charlie Chaplin.

Regissören Roschdy Zem räds inte allvar. Vi får se Padilla fastna i spel- och drogmissbruk och utsättas för polisbrutalitet. 
Samtidigt börjar han komma till politisk insikt och förstår att cirkusnumret som gjort honom till stjärna i grund och botten är rasistiskt. Padilla vill visa omvärlden att han duger i andra artistsammanhang än att vara clown.

Så långt allt väl i filmen, men min bestämda känsla är att Monsieur Chocolat som helhet ger en kraftigt romantiserad bild av hur cirkuslivet i Paris såg ut på det tidiga 1900-talet.