Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ur Svinalängorna.

Svinalängorna kan få Oscar

Svinalängorna kan vinna en Oscar. Pernilla Augusts film blir Sveriges kandidat till priset för bästa icke engelskspråkiga film på galan nästa år.

-Det är ofattbart - sådant som man kan drömma om längst bak i huvudet, säger regissören.

Svinalängorna bygger på Susanna Alakoskis hyllade roman och är Pernilla Augusts debut som långfilmsregissör. Noomi och Ola Rapace, Tehilla Blad, Outi Mäenpää och Ville Virtanen medverkar i filmen, som ur en liten flickas perspektiv skildrar en socialt utsatt familj i 1960-talets Ystad.

Sedan premiären på förra årets Venedigfestival har den visats på festivaler och hittat lokala distributörer runt om i världen.

-Den har fått ett helt eget liv. Den är som en bebis som har börjat lära sig gå, det är bara att hänga med, säger Pernilla August med famnen full av blommor efter Oscarbeskedet.

Märkligt och fantastiskt

Hon ska snart ta flyget till Reykjavik för att närvara vid den isländska nypremiären av sin film. Svinalängorna gör en ny nordisk biovända efter att ha nominerats till Nordiska Rådets filmpris för två veckor sedan.

-I augusti tänkte jag "nu har det gått ett år, nu är cirkeln sluten, nu är det över - och då blev jag uppringd av Nordiska Rådet. Och nu kommer det här. Det är jättemärkligt och alldeles fantastiskt.

Just nu läser Pernilla August manus men har ännu inte tackat ja till något nytt regiuppdrag. I stället har hon ägnat sig åt filmroller i Jan Troells Dom över död man, Michael Marcimains Call girl och den nya Hamilton-filmen ("jag gör en liten stadsminister").

-Det är väldigt svårt med nästa steg som regissör, för den här filmen har betytt så mycket för mig i hjärtat och jag älskar de här människorna. Jag vill hitta något liknande, med lika mycket substans, säger hon.

Konkurrensen oklar

Förutom Sverige är Norge det enda land som hittills presenterat sin kandidat till kampen om statyetten. Därmed är det klart att Svinalängorna ställs mot Anne Sewitskys Sykt lykkelig (på engelska Happy happy), i övrigt är det ännu inte klart hur konkurrensen ser ut.

Nu ska Oscarsakademien avgöra om Svinalängorna, blir en av de fem filmer som slutligen nomineras i kategorin. Det sker den 24 januari 2012. Själva galan hålls den 26 februari.

Förra året var det I rymden finns inga känslor som var Sveriges bidrag till filmgalan. Den gick dock inte hela vägen och blev inte en av de slutgiltigt nominerade. I stället var det Susanne Biers Hämnden som tog hem priset.