Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

"Stort att få pris i Norden"

Danska mästarregissören Lone Scherfig, på blixtvisit i Göteborg, har mycket att säga, både om manusförfattande, Donald Trump och alternativa fakta.

Hon är vältalig, charmig, associerar blixtsnabbt och står definitivt med båda fötterna på jorden. Ärligt glad verkar hon också över att ha få ta emot filmfestivalens nordiska hedersdrake:

- Helt bestämt betyder den mycket, säger hon om den vita sagofiguren. Jag är stolt över att få komma i fokus, och ser priset som en uppmuntran att fortsätta jobba med just det jag håller på med. Efter att nästan uteslutande ha filmat i England de senaste tio åren är det dessutom stort att få en utmärkelse just här: i Norden. 

Applåderna ville aldrig ta slut på biografen Draken i lördags efter smygpremiären av Lone Scherfigs nya Their Finest. En snillrik metafilm och romantisk dramakomedi i ett där en grupp manusförfattare kämpar för att få till en propagandafilm i andra världskrigets London. 

Tankarna går lätt till dagens politiska verklighet med producerande av ”alternativa fakta”.

- Ja vi gjorde filmen innan det begreppet hamnade i fokus, men som fond skapar ju den aktuella debatten helt nya djup i vår filmberättelse, säger regissören och fortsätter: 

- Det är ett komplext manus och min uppgift är att ändå göra filmen lätt och ljus.
Att den täta berättelsen innehåller mycket knattrande på skrivmaskiner, utkast och manusidéer är inte konstigt. Manus är nämligen helt avgörande för Lone Scherfig i allt hennes filmskapande överhuvudtaget. 

- Du kan aldrig göra en go film med ett dåligt manus. Det går att se slutscenerna i Their Finest som rena reklamfilmen för manusförfattande, skämtar hon.

- Jag hoppas att fler ska bli lockade att börja skriva berättelser som verkligen intresserar, och inte bara bekräftar något vi redan visste. 

I Danmark görs det annars väldigt mycket film just nu som speglar medelklassliv menar hon.

- Men jag älskar att se det jag inte sett förut och få veta något jag inte visste. Gärna i miljöer jag inte kan referera till.
 

Ett sådant exempel är, enligt Lone Scherfig, den svartvita finska boxningsfilmen Den lyckligaste dagen i Olli Mäkis liv –just nu aktuell på filmfestivalen. Festivalens danska hedersgäst som gjort stor succé utomlands menar att det ändå är lite smidigare och enklare att filma i Norden än i England och USA.

- Jag upplever att jag får mer konstnärlig frihet och respekt här hemma än utomlands – men där är jag ju en mindre fisk i ett större vatten. Ändå anlitar de mig för att de vill ha saker gjorda på mitt sätt.

Vad kännetecknar "ditt sätt"?
- Ibland vet jag precis vad, ibland drabbas jag av självtvivel. Men jag har god hand med skådespelare, känner att jag kan hjälpa fram dem till rolltolkningar de är stolta över. Även om det finns mycket komedi i det jag gör så är det mer drama än fars, och i improviserade scener är det viktigt att skådespelarna känner sig trygga.

Nyligen skrev Lone Scherfig manus till Pernilla Augusts Den allvarsamma leken, och snart kommer hon att spela in kommande filmen Secrets from the Russian Tea Room i USA. En film efter eget manus där hon är mer politisk än någonsin förut.

- Berättelsen kretsar kring en grupp människor som plötsligt får sina liv helt ödelagda.  Det ödet drabbar allt fler och kan vara ”one paycheck away" att en dag stå där utan jobb, bostad och försäkringar, säger Lone Scherfig.

Donald Trumps USA som hon besökt flera gånger de senaste veckorna skrämmer henne.

- Han är som en tjur på tjurfäktning: ju fler stick han får desto mer triggas han att slå vilt åt alla håll. Helt oberäknelig, vilket är verkligt bekymrande. Så jag fruktar framtiden. Det verkar bara komma värre världspolitiska nyheter för varje dag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.