Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Stjärnglans när The Square hade Sverigepremiär i Trollhättan

Den har hyllats världen över och belönats med filmvärldens mest prestigefyllda pris – Guldpalmen i Cannes. På söndagen var det Sverigepremiär för Ruben Östlunds "The Square" i Trollhättan.

Christian är en framgångsrik ledare på ett modernt konstmuseum, men dagarna innan hans stora utställning blir han bestulen på öppen gata. Ett scenario som får honom att ifrågasätta sin egen moraliska kompass, och som försätter såväl honom själv som museet i kris. Konstinstallationen The Square, en ruta framför museet där tillit och omsorg råder mellan människor, är det som huvudhandlingen kretsar kring. 

En satir om konstvärlden och dagens svenska samhälle – och Ruben Östlund hade bestämt sig redan från början. En nominering i Cannesfestivalens huvudtävling var målet med The Square, när han påbörjade arbetet med producenten Erik Hemmendorff för tre år sedan.

I maj kammade han hem Guldpalmen, och under söndagskvällen stod den på ett sammetstäckt podium på biografen i Folkets hus i Trollhättan, där Sverigepremiären ägde rum. 

Mellan mingel med bubbel och snittar flockades de inbjudna gästerna kring den åtråvärda prisstatyetten för att ta selfies. Det var kanske något av en "once in a life time-opportunity". Ruben Östlund är den förste svenska regissören på 66 år som har lyckats vinna Cannesfestivalens största pris. 

För Ruben Östlund är det självklart att hålla Sverigepremiären i Trollhättan. Eller "Trollywood", som det brukar kallas. Huvudsäte för Film i Väst, samproducent till filmen. 

– Det känns jättebra att vara här, jag har spelat in i stort sett alla mina filmer med Film i Väst. The Square utspelar sig i Stockholm, men många av miljöerna är filmade i studios i Göteborg, sa Ruben Östlund, när vi fick en pratstund med honom och skådespelaren Claes Bang innan filmvisningen under söndagskvällen.

Den sistnämnde var minst lika glad över att vara här, även om riktiga Hollywood kanske lockar i framtiden. Ett visst rykte sprider sig nämligen om att danske Claes Bang kan bli den nya James Bond. 

– Det vill jag inte kommentera, sa han leende, och fortsatte:

– Men The Square har helt klart öppnat upp många dörrar. Och att jobba med Ruben har varit fantastiskt, det är det bästa som hänt mig någonsin! 

Efter premiärer och visningar på filmfestivaler världen över kändes det speciellt för dem att för första gången visa filmen för en svensk publik. Inte minst med tanke på dess något kontroversiella innehåll: det svenska kungahuset är avskaffat, Stockholms slott är ett konstmuseum och en staty av en Bernadotte-anfader får huvudet halshugget. För att nämna några exempel. 

– Man kan säga att det är som ett slags parallellt universum till dagens Sverige. Det ska bli roligt att se hur publiken reagerar här. Filmen är viktig men underhållande, sa Ruben Östlund, innan han och Claes Bang försvann i minglet.

Den 25 augusti går The Square upp på svenska biografer.  

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.