Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Sorkin gör Facebook till stor dramatik

Tv-geniet Aaron Sorkin har skrivit manus till The social network, filmen om grundandet av Facebook som har svensk premiär på fredag. Men varken Sorkin eller huvudrollsinnehavaren Jesse Eisenberg var användare av Facebook innan filmen spelades in. GP träffade dem båda i Cancún, Mexico.

The Social Network utspelar sig under Facebookgrundaren Mark Zuckerbergs första år vid Harvard University och är den hittills enda Hollywoodfilm som behandlar sociala medier och vad de innebär i den omfattning som ämnet förtjänar. Det vore därför rimligt att anta att filmens manusförfattare Aaron Sorkin under resten av året kommer att bli nedringd av journalister som vill ha utlåtanden om Facebooks betydelse. Men om man ska tro Sorkin själv har han ingen större expertis att erbjuda.

Sociala hierarkier

När GP träffar den kända dialogkonstnären i Cancún, understryker han sitt ointresse för datorer:

– Jag är okunnig när det gäller teknik och internet har aldrig engagerat mig särskilt mycket. Det var faktiskt inte Facebook självt som lockade mig till filmen, utan snarare uråldriga teman som sociala hierarkier, avundsjuka, vänskap, lojalitet och makt. När jag tog mig an projektet visste jag inte vad Facebook var. Jag hade bara hört talas om det.

Familjeband

Inte heller Jesse Eisenberg – som gör ett osmickrande porträtt av Mark Zuckerberg – hade Facebook tidigare. Nu är skådespelaren bunden till sajten även genom familjen:

– Den närmsta kopplingen jag har till Facebook utöver filmen är att min kusin har ett toppjobb där. Han fick det medan vi gjorde inspelningen och jobbar mer eller mindre sida vid sida med Zuckerberg. Inte oväntat har han snälla saker att säga om honom.

Aaron Sorkin, som även ligger bakom flerfaldigt prisbelönade tv-serier som Sports Night och Vita Huset, har baserat sitt manus på Ben Mezrichs bästsäljande bok The Accidental Billionaires.

Anonyma källor

Källorna till filmens händelser har valt att förbli helt anonyma och enligt Sorkin har ingen som arbetar på Facebook påverkat själva berättelsen:

– Vi sökte deras tillstånd, men fick det inte. Det finns ju alltid flera versioner av sanningen och vi ville att Mark Zuckerberg skulle få berätta sin egen historia. Men han valde att inte samarbeta med oss. Jag kan inte säga att jag klandrar honom för det.

För regin står David Fincher, som just nu är Sverigeaktuell med nyinspelningen av Män som hatar kvinnor.

Värdefull respons

Jesse Eisenberg hade inget emot regissörens perfektionism.

– Vad man vill ha som skådespelare är en regissör som har en känsla för vad man gör. Finchers respons är så bra att den känns värdefull även efter 90 tagningar, säger Eisenberg.

Aaron Sorkin är tveksam till om de som porträtteras kommer att tycka om filmen.

– Ingen vill väl att saker man gjorde som nittonåring hamnar i en Hollywoodfilm, så de kommer nog att känna sig obekväma, säger han och tillägger:

– Mark Zuckerberg har ett enastående intellekt gällande datorer, men är inkompetent vad gäller mycket annat. En av ironierna som visas i filmen är att världens största verktyg för socialt nätverkande uppfanns av en oerhört asocial person.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.