Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Julsupar. Tre omaka mammor ger sig ut på ett rejält spritkalas mitt i julhandeln. Bild: Motion Picture Artwoek

Snudd på outhärdlig julkomedi

"Vem visste att frigörelse från kärnfamiljens tvångströja behövde innefatta stripteasedans med en butikstomte?"

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

Komedi
Bad moms 2 – A bad moms christmas
Regi: Scott Moore, Jon Lucas
USA, 2017 (104 minuter)
*

Teamet bakom Baksmällan-sviten och den första Bad Moms – Jon Lucas och Scott Moore – verkar ha haft sju minuter helt sevärd film i kroppen när de tog itu med uppföljaren. Dessa sju minuter, som består av en tårfylld uppgörelse mellan mor och dotter, kommer olyckligtvis efter en timme och 20 minuter fullständigt bedrövlig och känslolös standardkomedi av hollywoodsk löpande band-modell.


De tre omaka mammor som blev vänner i första filmen, spelade av Mila Kunis, Kristen Bell och Kathryn Hahn, förenas i denna komedi i sin stress inför två saker: Julafton, och de egna mammorna som kommit på besök.

En av mormödrarna är dominant, en är för nära inpå, och den tredje har bara kommit till stan för att låna pengar. Följderna blir bland annat urspårade terapisessioner och en fullständigt omotiverad suparsession på ett köpcenter (vem visste att frigörelse från kärnfamiljens tvångströja behövde innefatta stripteasedans med en butikstomte?); i de andrum som ges mellan urartningarna, serveras vi ömhjärtat barnskådespel till stråkar – allt som hämtat från kristna, amerikanska dramaserien Sjunde himlen.

Det är snudd på outhärdligt. Men så har vi ju de där sju minuterna.
Vi har även Susan Sarandon i rollen som den ansvarslösa mormodern, samt en glödande Christine Baranski som filmens dominerande lyxdam Ruth. En film med en sådan duo i sig kan aldrig få en överkorsad fyr i betyg.


Dessutom hintas det i slutetappen om en uppföljare med de tre äldre damerna som huvudpersoner. Mot bättre vetande är det en Lucas/Moore-produktion som jag faktiskt vågar se fram emot.