Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Sjuksköterskan Lisa Enroth såg 30 filmer ensam på en ö

Lisa Enroth tillbringade en vecka själv på Pater Noster för att följa Göteborgs filmfestivals program. Nu är hon hemma i Skövde igen.
– Det var skönt att sjunka in i filmerna och slippa tänka på att jag var ensam i mörkret på en ö, säger hon.

I lördags fick akutsjuksköterskan Lisa Enroth komma hem efter en veckas vistelse i fyren Pater Noster på Hamneskär. Hela 30 långfilmer och ett gäng kortfilmer hann hon med från filmfestivalens program.

– Jag såg alla filmer som låg uppe under tiden jag var där. Jag följde festivalprogrammet som alla andra, berättar hon.

Vistelsen var en del av Göteborgs filmfestivals projekt ”The isolated cinema” och Lisa Enroth valdes ut bland 12 000 andra. Favoritfilmen blev den isländska dokumentären ”A song called hate”, som handlar om bandet Hatari som höll upp den palestinska flaggan när Eurovision Song Contest hölls i Israel.

– Den var en sådan kontrast till hur det var på ön. Det var glädje, fest, musik och politik. Jag lockades mycket av det som avbrott till de här klassiska kinesiska eller georgiska filmfestivalfilmerna som kan vara lite långa. Den här mådde jag i alla fall inte dåligt av att se. De georgiska våldtäktsscenerna var inte roliga att se själv, jag hade behövt sällskap för att kunna prata om det efteråt.

LÄS MER: Här kliver sjuksköterskan Lisa Enroth i land på Pater Noster

”Kunde verkligen slappna av”

Men annars verkar Lisa Enroth inte ha haft några problem med att ha filmmaraton ensam på en ö. Hon beskriver det som en annorlunda och lugn semester.

– Man kunde verkligen slappna av och behövde inte vara rädd för att smitta vänner, kollegor eller patienter. Utan bara ta hand om sig själv. Och sen att inte ha mobiltelefon – det var jätteskönt. Att bara sjunka ner i en film och veta att man inte blir störd. Förutom av att titta ut genom fönstret och se en obruten horisontlinje och en vacker solnedgång. Det var nog så distraherande, säger hon.

– När solen gick ner vid halv sju blev det väldigt mörkt och jag är lite mörkrädd. Då var det skönt att bara sjunka in i filmerna och slippa tänka på att jag var ensam i mörkret på en ö.

LÄS MER: Så är det att gå ensam på bio i ett tomt Scandinavium

Vill gå på bio snart igen

Väl hemma igen har det blivit en hel del nattpass för att ta igen den tid hon missat på akutkliniken. Men det känns bättre än att kollegorna ska behöva täcka upp, menar hon. Och trots sitt späckade filmäventyr har Lisa Enroth inte fått nog av film än, utan ser fram emot att få gå på bio snart igen.

– Vanlig bio med popcorn och vänner och skratt. Det vore kul. Närsomhelst nu!

LÄS MER: Festival-debutanten som fick gå ensam på premiärvisningen

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.