Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Satir med George Clooney som svårstyrd tv-man

Recension: GP:s recensent väntar på att tempot ska höjas

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

GISSLANDRAMA/SATIR
MONEY MONSTER
Regi: Jodie Foster, USA, 2016 
**

Money Monster inleds med konstaterandet att på bankerna finns det inte längre stora bankvalv där guldtackor och kontanter förvaras. Pengarna i bankomlopp är virtuella. Och kan försvinna snabbt som ögat, vill regissören Jodie Foster (annars mest känd som skådis) ha sagt i den här halvskumma genremixen av lite allt möjligt.


George Clooney spelar Lee Gates, som leder den populära tv-showen Money Monster, ett program där fåniga sketcher och musikinslag varvas med Wall Street-analyser. Huvudansvaret för sändningarna har den hårt prövade Patty Fenn (Julia Roberts) som, mestadels förgäves, försöker få Gates att hålla sig till manuset.

Nyligen tipsade Gates alla tittare om att köpa aktier i storföretaget Ibis Clear Capital. Som nu störtdykt på börsen och gått osannolika 800 miljoner dollar back på en förmiddag. En av de ekonomiskt drabbade är varubudet Kyle Budwell (Jack O´Connell). Han har fått nog av Gates och den cyniska finansvärlden. Beväpnad med sprängladdningar och en pistol lyckas Budwell ta sig in i tv-studion. Det uppstår ett gisslandrama, i direktsändning.

För oss i publiken blir filmen en lång väntan på att tempot skall höjas, vilket sker efter ungefär en timme. Det främsta problemet med Fosters film är annars att manusingredienserna känns igen från en lång rad redan gjorda filmer, som håller högre klass (Phone booth, King of Comedy, En satans eftermiddag och så vidare).