Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Samiskt tema på Göteborgs filmfestival

Nästa år kommer Göteborgs filmfestival att fokusera på samisk film och Sápmi. "Samisk film är hetare än någonsin", säger festivalens konstnärlige ledare Jonas Holmberg.

När Göteborgs 40:e filmfestival inleds nästa år kommer samisk film att vara ett av de teman som står i fokus.

– Sápmi har utvecklats till en väldigt spännande filmregion, med en ny generation intressanta regissörer. Det är både konstnärligt och politiskt angeläget att ta ett större grepp på den samiska filmen, säger Jonas Holmberg, konstnärlig ledare vid Göteborgs filmfestival, i en kommentar.

Även SVT uppmärksammar just nu Sápmi (som sträcker sig över stora delar av norra Sverige, Norge, Finland och Ryssland) i den hyllade dramaserien Midnattssol. Där medverkar bland andra artisterna Sofia Jannok och Maxida Märak, som dessutom uppträder ihop med sin syster, spoken word-artisten Mimie Tim Märak, på en fest i samband med filmfestivalen.

Bland de samiska filmer som kommer att visas på Göteborgs filmfestival nästa år finns Amanda Kernells hyllade Sameblod, en av de nominerade filmerna till priset Dragon Award Best Nordic Film. Totalt åtta filmer är med i tävlingen med en prissumma på en miljon kronor.

– Det känns otroligt roligt att få komma tillbaka till Göteborg Film Festival med min första långfilm efter att ha visat nästan alla mina kortfilmer där, säger Amanda Kernell, i en kommentar.

Satsar på retroperspektiv

Utöver Sameblod visas flera anda samiska lång- och kortfilmer under rubriken Fokus: Sápmi. Festivalen satsar också på ett retrospektiv för att uppmärksamma den samiska filmhistorien, och diskussioner om samisk film kommer att ingå i festivalens seminarieprogram. 

Göteborgs filmfestival äger rum mellan den 27 januari och 6 februari 2017.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.