Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Så jobbar Kasper Collin för en Oscar

En bra film är viktigast. Men det räcker inte för att ha en chans i Oscarsracet. Det vet göteborgaren Kasper Collin.

I helgen kom regissören Kasper Collin hem till Göteborg efter tre intensiva veckor i USA. Där har han i princip pendlat mellan Los Angeles och New York för att lyfta fram sin dokumentärfilm I called him Morgan, om jazzmusikern Lee Morgan.

– Just nu är jag extremt jetlaggad. Men det är ett jätteviktigt jobb!  Man måste verkligen synas där borta om man ska ha en chans. 

Siktar på Oscars short list

I called him Morgan premiärvisades redan vid filmfestivalen i Venedig 2016, och turnerade därefter runt på festivalerna i New York, London, Toronto och Telluride i Colorado. Men filmen gick upp på de amerikanska biograferna först i slutet av mars i år, och kan därför vara aktuell för en Oscar vid galan 2018. Om den blir utvald vill säga. Första steget tas om två veckor då 15 av 170 dokumentärfilmer tar plats på Oscargalans så kallad short list.

– Det har aldrig varit så många dokumentärfilmer anmälda tidigare. Självklart blir det svårt att vara en av de 15 filmer som går vidare men jag försöker verkligen att göra mitt bästa, säger Kasper Collin. 

Läs mer: Kasper Collin med Oscar i sikte 

Därför har Kasper Collin varit i USA de tre senaste veckorna och flugit som en tok fram och tillbaka mellan Los Angeles och New York. Där har han betat av flera intervjuer, visat upp sin film och deltagit i olika paneldebatter. Allt för att hans hyllade dokumentärfilm inte ska falla i glömska.

Medverkade i samma podd som Obama

– Jag medverkade härom veckan som första svensk i Marc Marons podd (WTF with Marc Maron) vilket är en av världens största podcasts, kanske den allra största. Han har ju haft gäster som Barack Obama där så det känns väldigt kul att få vara med där.

Avsnittet sänds i veckan och väl tillbaka i Göteborg fortsätter nu arbetet för Kasper Collin. Här gör han telefonintervjuer och försöker på alla sätt att lyfta fram sin film och hålla "grytan kokande".

"En av årets mest recenserade filmer"

– I called him Morgan är ju faktiskt en av årets mest recenserade filmer, men det är svårt att veta hur långt det räcker. Ett första bevis får vi om två veckor.

Det vore väl kul med två Oscarsnominerade göteborgare, du och Ruben Östlund?

– (skratt) Ja, det vore såklart helt underbart! Men först ska vi bli en av de femton. Därefter sållas de fem Oscarsnominerade dokumentärfilmerna fram och presenteras i början av nästa år. Det är en lång resa.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.