Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/14

Så annorlunda kunde Star Wars ha blivit

I torsdags var det 40 år sedan Star Wars gick upp på biograferna. Rymdsagan om Luke Skywalkers äventyr är en berättelse som de flesta av oss kan utantill. Men det kunde blivit helt annorlunda.

Star Wars: A new Hope hade amerikansk biopremiär den 25 maj 1977. Filmen blev en omedelbar succé och blev samtidigt startskottet för en av de mest framgångsrika och inflytelserika filmserierna någonsin. 

Berättelsen om den unga bondpojken Luke Skywalker som kastas in i en intergalaktisk kamp och blir hjälte på slutet känner alla till. Men George Lucas slet i flera år innan han hade kommit fram till det färdiga manuset och hade det inte varit för förslag från familj och vänner hade det kunnat se mycket annorlunda ut.

Lucas hade precis avslutat klippningen av Sista natten med gänget när han började skriva på ett synopsis för sin nästa film. Den 25 maj 1973 hade han ett 13-sidigt synopsis framför sig. Titel: The Star Wars.

Såväl ramhandlingen som karaktärer var i det här skedet tydligt inspirerade av Akira Kurosawas samurajdrama "Den vilda flykten" från 1958, men med inslag från serietidnings-hjälten Flash Gordon som Lucas läst under sin uppväxt.

– Jag ville göra en barnfilm som kunde stärka modern mytologi och introducera barnen för någon slags grundmoral, har han sagt i intervjuer.

Luke Skywalker fanns med redan från start men var initialt en ärrad general med skägg som slogs för rebellerna. Han var en skicklig krigare som imponerade så mycket på en grupp unga män att de gick med på att tränas och hjälpa honom befria en prinsessa.

Mellan 1974 och 1976 kom Lucas att arbeta om manuset fyra gånger och för varje ny version tillkom nya namn, nya karaktärer eller så bytte de plats. Eller kön. 

Till exempel handlade filmen först om en man vid namn Kane Starkiller som gömmer sig för Imperiet tillsammans med sina två söner Deak och Annikin. När Deak dödas hamnar Annikin hos General Luke Skywalker som då tränar honom att bli en jediriddare.

Det första filmutkastet har med tiden fått förhöjd status som George Lucas originalvision och 2013 släppte serietidningsförlaget Dark Horse en illustrerad version av Lucas röriga utkast.

– Berättelsen är oerhört annorlunda mot första filmen. Det finns inga kopplingar sett till struktur. Tänk dig att allt som händer i alla sex filmer händer Luke, Obiwan och Leia i Episode IV, säger Mike Mayhew som jobbade på projektet, till Previewsworld

Vid ett tillfälle övervägde George Lucas att göra Luke till en ung flicka och låt henne bli förälskad i en annan central figur i Star Wars-universumet. Han Solo var vid ett tillfälle ett grönt monster. Och en sista minuten-ändring, påhejad av hans dåvarande fru, såg till att ta livet av en av filmsagans mest omtyckta figurer. 

Bläddra vidare för att läsa om hur Star Wars kunde ha blivit.

SE OCKSÅ: Så har Star Wars influerats av filmhistorien

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.