Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Recension: "Weathering with you"

Succéregissören Makoto Shinkais nya animerade äventyr skildrar ett väderkaotiskt Tokyo. Den smäktande kärlekssagan är actionspäckad och visuellt storslagen, men har samtidigt en väl fatalistisk syn på tillståndet i världen.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Animé

Weathering with you

Regi: Makoto Shinkai

Med: Kotaro Daigo, Nana Mori, Shun Oguri mfl

Japan, 2019 (112 min)

LÄS MER: Recension: "Sonic the hedgehog"

Makoto Shinkais senaste film på svenska biografer, "Your name", var en ömsint berättad, bitterljuv kärlekssaga om sexuellt uppvaknande. De två tonåriga huvudpersonerna bytte där liv med varandra – och även kön. Visuellt anslående och starkt berörande blev filmen för fyra år sedan Japans största biosuccé, och regissören kom att jämföras med en av sina idoler: Hayao Miyazaki, grundaren av studio Ghibli.

Shinkais nu bioaktuella film är trogen tematiken i hans tidigare verk, som kretsar kring sexuellt oerfarna tonåringar, som valhänt försöker uppvakta varandra. Fokus ligger på deras inbördes relationer samt svårigheten i att bevara relationer på distans.

I "Weathering with you" tillkommer fler komponenter: klimatångest, vidskepelse, fake news och fatalism. Dramat utspelar sig i ett regnigt Tokyo som skakas av väderkaos. Solen har försvunnit från himlen, och ersatts av konstant ösregn, kraftfulla stormar och nederbördsrekord.

Förvandlar regn till sol

Sextonårige Hadaka rymmer hemifrån och hamnar i huvudstaden, där han hankar sig fram utan pengar, jobb eller bostad. Tack vare en bekant får han provanställning på en liten byrå som skriver påhittade nyhetstexter – främst om vädret. Han blir passopp och assistent i ett, med urusel lön.

LÄS MER: Recension: "La belle époque"

Medan han samlar information om fenomenet solflickor, får Hadaka kontakt med en livs levande sådan: Hina. Tillsammans kommer de på ett sätt att tjäna pengar på hennes förmåga att med ren tankekraft omvandla regn till sol. De blir dock snart varse att det har ett pris att rubba naturens balans.

Kärleken mellan Hadaka och Hina är skör och trevande. De är båda vilsna och söker meningen med livet. Att träffa en tvillingsjäl blir himlastormande. Filmen är storslagen rent visuellt och utsökt animerad. Dramatiken stegras, men enerverande känsloförstärkande musik drar ner intrycket rejält liksom en stor dos sentimentalitet.

Filmen, som till en början ser ut att bli ett färgstarkt inlägg i klimatdebatten, blir efterhand allt mer fatalistisk och tonar ner vårt behov av klimatångest. Sensmoralen blir snarare att det kan stå dig dyrt att med viljekraft försöka förändra världen/vädret.

LÄS MER: Recension: "1917"

Titta hellre på:

"Nausicaä från Vindarnas dal" (Hayao Miyazaki, 1984)

"Patema upp och ner" (Yasuhiro Yoshiura, 2013)

"Your name" (Makoto Shinkai, 2016)