Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Våldsam debut. Hjärtkirurgen Zaid (Dar Salim) konfronterar Köpenhamns undre värld sedan hans kriminelle bror dödats. Bild: Scanbox

Rå men trist dansk hämndaktion

Hjärnkirurgen Zaid konfronterar Köpenhamns undre värld sedan hans kriminelle bror blivit dödad.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

ACTION
DARKLAND
Regi: Fenar Ahmad, Danmark, 2017 (112 min)
*

Karismatiske Dar Salim, i Sverige mest känd för sin medverkan i 30 avsnitt av den danska tv-krimin Dicte, dominerar varenda scen i Fenar Ahmads våldsamma debutlångfilm Darkland, som i original heter Underverden.


Filmen inleds högintensivt i Pusher-stil med en bilkrasch och ett misslyckat bankrån. För att därefter bli en märklig och aningen sövande mix av Death Wish (om någon nu minns den Charles Bronson-filmen från 1974), Rocky och, faktiskt, The Dark Knight.
Salim spelar den framgångsrike hjärtkirurgen Zaid som bor i en flott lägenhet tillsammans med sin hustru Stine, som är höggravid. Allt är toppen, men mitt i maten ringer det på dörren. Zaids lillebror Yasin berättar att han är rökt om han inte kan hosta upp 100 papp snabbt som ögat. Men så mycket pengar tänker Zaid inte att ge honom, utan säger Ge dig av!

Några dagar senare hittas Yasin ihjälslagen. När Zaid, som drabbats av samvetskval modell gigantiska, förstår att polisen inte tänker lägga någon större möda på att lösa mordet på en ung kriminell muslimsk kille är det dags för en privat hämndaktion. Hjärtkirurgen konfronterar, efter lite träning, Köpenhamns undre värld, i stadens allra ruffigaste stadsdelar.

Om Dar Salim kan man säga att han tål väldigt mycket stryk, i synnerhet under slutfajten, som snuddar vid parodi. Utöver slagsmål, skottlossning och en ilsk Salim, är det inte så värst mycket mer till handling i filmen. Med resultat att Darkland, som är nästan två timmar lång, verkligen känns som den är nästan två timmar lång, i betydelsen filmen tar aldrig slut.
Jo, i en tid då elvaåringar i Sverige blir insläppta på barnförbjudna filmer vill jag varna för att några scener i Darkland är sällsynt råa