Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Anne Hathaway repriserar sin roll som den vita drottningen i "Alice i Spegellandet". Arkivbild.

Räddaren i Underlandet

I "Alice i Spegellandet" återvänder Lewis Carrolls älskade titelkaraktär till Underlandet för att rädda sin vän Hattmakaren. Huvudrollsinnehavarna Mia Wasikowska och Anne Hathaway berättar för TT om arbetet med filmen, ihop med regissören James Bobin.

Tim Burton må ha lämnat över regissörsrodret till James Bobin för denna uppföljare till "Alice i Underlandet". Det innebär dock inte att det råder någon brist på magisk absurdism i "Alice i Spegellandet", som är löst baserad på boken med samma namn av Lewis Carroll. Dels finns Burton kvar på ett producenthörn, och dels lämpar sig Bobins bakgrund som regissör av "Mupparna"-filmerna och tv-serier som "Ali G" och "Flight of the Conchords", väl för uppgiften.

- Jag växte upp med att läsa "Alice i Underlandet", och kommer ihåg att den fick mig att skratta. Jag har alltid känt att Lewis Carroll skrev absurdistiskt surrealistisk humor, som det går att se en ganska rak linje från till Monty Python, som också var en del av min barndom.

Ornamenterad tekopp

Det berättar James Bobin där han sitter med en ornamenterad tekopp i handen på ett överdådigt "Alice i Underlandet"-scenbygge i Beverly Hills, intill filmens huvudrollsinnehavare Mia Wasikowska och Anne Hathaway. Alla tre är på gott humör. Men invävt i allt det snurrigt lustiga i "Alice i Spegellandet", finns ett omisskännligt allvar och djup. Och enligt Wasikowska är det en betydligt mer berest och världsvan Alice som publiken får möta när filmen tar vid.

- I dess början har hon rest runt i världen i ett par år. Hon har lärt sig styra sin egen tillvaro och har utvecklat en väldigt stark känsla för vem hon är, vilket jag älskar. Hon lyckas hålla fast vid känslan av att hon är värd mer än de låga förväntningar som människor har på henne.

Galnare än vanligt

Och självtillit behöver sagohjältinnan. Snart hamnar hon i förvecklingar som för henne tillbaka till Underlandet, där hon upptäcker att Den galne hattmakaren (Johnny Depp) plågas av det förflutna, vilket gör honom galnare än vanligt. Alice vänder sig till Tiden – spelad av långtida James Bobin-kollegan Sacha Baron Cohen – för att råda bot på det hela. Till sin hjälp har hon Den vita drottningen, spelad av Anne Hathaway – som nu har nyanserat sin rollfigur.

- Det var kul att lära sig att hon inte är perfekt, säger Hathaway och fortsätter:

- I den första filmen är hon ljuvlig, men nästan plågsamt god. Så det kändes bra att visa att hon som alla andra har en historia, med saker hon ångrar och känner skam för. Och att man kan bli förlåten för sådant. På så sätt blir hon lätt att relatera till trots att hon är en fantasifigur.

"Hon är luft"

För Hathaway var kläderna av designern Colleen Atwood ett viktigt gestaltningsverktyg.

- I någon mån skapade kostymen min karaktär. Så fort jag tog på mig klänningen sa jag "Hon är luft", vilket passar då hon bokstavligen förvandlar sig själv till något nästan viktlöst.

Mia Wasikowska ser en mängd budskap samsas om utrymmet i "Alice i Spegellandet", men det som lyser starkast för henne är perspektivet på det förflutna.

- Det finns alltid saker vi önskar hade skett annorlunda, men det bästa sättet att uppnå någon sorts känsla av frid inför det är bara att acceptera det och gå vidare.