Pressen får inte se Saw

ANNONS
|

I fredags var det biopremiär på Paranormal activity 2, en film som gick rätt upp på amerikanska biotoppens förstaplats och spelade in motsvarande 280 miljoner kronor. Men inte tack vare positiva recensioner: filmbolaget Paramount har sagt nej till pressvisningar över hela världen och därigenom gjort det omöjligt för kritikerna att se filmen i förväg.

Skräckfilmen Paranormal activity 2 är en av tre filmer i höstens svenska repertoar som inte pressvisats. De två andra är Vampyrer suger, som hade premiär i augusti, och Saw 3D som går upp på fredag.

En gammal "sanning" bland filmjournalister är ingen pressvisning lika med usel film. Men nu verkar nya sanningar gälla. I fallen Paranormal activity 2 och Saw 3D handlar det om medveten strategi från filmbolagen.

ANNONS

- Den fick fantastisk kritik efter premiären och mest treor och fyror i betyg. I Sverige var så gott som alla premiärbiografer utsålda, säger Mats Jegéus, marknadschef på UIP som distribuerar filmen här.

- Att vi inte fick pressvisa filmen tror jag beror på att det amerikanska bolaget vill höja förväntningarna och öka dokumentärkänslan. Man ska ha känslan att det är på riktigt.

I USA förhandsvisades Paranormal… istället för utvalda fans vid speciella nattvisningar onsdagen före premiären. Mer än en kvarts miljon förhoppningsfulla hade anmält intresse för visningarna.

Också i fallet Saw 3D, en skräckis som direkt konkurrerar med Paranormal…, har det amerikanska filmbolaget förbjudit utländska distributörer att pressvisa filmen före USA-premiären på fredag. Där har förklaringen med filmens handling att göra, enligt Kristina Pesznecker på svenska distributören Scanbox.

- Den förklaring jag fått är att man är orolig för att intrigen läcker ut.

Något visningsförbud fanns dock inte för Vampyrer suger, som i Sverige distribueras av Fox.

- De som kommer till pressvisningarna är framför allt journalister från dagspressen, men filmen var riktad till en målgrupp som inte läser dagspress, säger Linnéa Wiklund, presschef på Fox.

- Eftersom det kostar pengar för oss att pressvisa filmer valde vi att lägga de pengarna på annat.

ANNONS

Så det handlade inte om att ni var rädda för att filmen skulle sågas?

- Det är klart att recensioner påverkar, men det är olika för olika filmer och jag tror inte att Vampyrer suger är en sådan film.

ANNONS