Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jagade. Döden är närvarande för både människor och djur i Villebråd. Bild: Palka Robert

Platt mystik när naturen hämnas

Polska filmen Villebråd är en överspelad och gimmickfylld ekothriller.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

Ekothriller

Villebråd

Regi: Agnieszka Holland 

Polen (128 min)

Efter ett antal år som USA-bosatt regissör av TV-serier som The Killing, House of Cards och The Wire återvänder nu den polska regissören Agnieszka Holland till hemlandet med sin första långfilm på sex år.

Baserad på Olga Tokarczuks roman Styr din plog över de dödas ben är det berättelsen om Janina Duszejko som lever på den polska landsbygden, i Klodzkodalen nära den tjeckiska gränsen, med sina två hundar som hon kallar sina döttrar. Duszejko är en före detta broingenjör som nu i sextioårsåldern jobbar extra som engelsklärare i den lokala skolan. Hon är en stor djurvän som värnar om alla de vilda rådjur, vildsvin och rävar som lever inpå knuten och när hennes två hundar en dag försvinner spårlöst tar hon med sig sina skolbarn på nattlig jakt efter ”döttrarna”, utan resultat. 

Fargo vill möta Antichrist

Så händer fler märkliga saker på bygden - den ena efter den andra bybon hittas död, troligtvis mördad. De har alla det gemensamt att de är män och jägare och att det i närheten av kropparna finns spår av djur. Duszejko besöker polisstationen och presenterar sin teori - att det är naturen, djuren som valt att hämnas - och passar även på att anmäla varje dödande av djur som mord. Men något stöd från samhället får hon knappast; polischefen själv ingår i det lokala jaktlaget och byns präst predikar att djuren saknar själ och således inte har något som helst värde.

Ekothrillern Villebråd vill så gärna vara atmosfärrik i ett slags Fargo-möter-Antichrist men när mystiken varvas med överspel, karikatyrer och alldeles för många bikaraktärer tar känslan av TV-drama överhanden i detta visserligen vackert filmade men gimmickfyllda mordmysterium.