Pichler hyllad i Venedig

ANNONS
|

I måndags premiärvisades Gabriela Pichlers debutfilm Äta sova dö, eller Eat sleep die som den heter internationellt, för publik på filmfestivalen i Venedig. Filmen, som handlar om en ung tjej som blir av med jobbet och hamnar i arbetsmarknadsåtgärder, tävlar i sidosektionen Kritikerveckan. Gabriela Pichler är mer än nöjd med reaktionerna.

- De tyckte att flera grejer var roliga och många var rörda. När filmen var slut stod de upp och applåderade, berättar hon i väntan på flyget hem till Sverige.

Hon berättar att hon inte har hunnit se någon film eller ta sig runt i stan. Varje morgon blev hon och huvudrollsinnehavaren Nermina Lukac sminkade och friserade och sedan väntade intervjuer. Många journalister ville prata om Sverige och att den ekonomiska krisen nått även hit, berättar Gabriela Pichler.

ANNONS

- Det finns en bild utifrån att Sverige är vacker natur, blonda människor och att alla har det bra. De miljöerna som vi har i filmen är ovanliga i svensk film, det märkte jag på reaktionerna.

På fredag åker Gabriela Pichler till filmfestivalen i Toronto för att visa filmen för den nordamerikanska publiken och filmbranschen.

* Pågår 29 augusti-8 september, på ön Lido di Venezia i Venetianska lagunen.

* Ett tema som löper genom filmerna är den ekonomiska krisen och dess konsekvenser.

* Den svenske regissören Jesper Ganslandt visar sin nya film Blondie. Festivalen bjuder även på många svenska skådespelare i internationella filmer. Noomi Rapace är med i Brian de Palmas tävlingsfilm Passion, även Lena Endre kan skådas i Paul Thomas Andersons The Master. I Susanne Biers film Den skalliga frisören spelar Stina Ekblad och Philip Zandén, och Alexander Skarsgård och Michael Nyqvist dyker upp i den amerikanska filmen Disconnect.

ANNONS