Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Nya Transformersfilmen går på tomgång

Nästan två timmar av bombastisk osammanhängande underhållning.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

ACTION

TRANSFORMERS: THE LAST KNIGHT

Regi: Michael Bay

Med: Mark Wahlberg, Antony Hopkins, Laura Haddock, Stanley Tucci och John Turturro

USA, 2017 (149 min)

Jo, det är lite fånigt med filmer baserade på leksaksfigurer och det är lika fånigt med filmer baserade på en åkattraktion som finns på Disneyland, men det kan ju bli underhållande ändå.

Filmerna om Transformers och Pirates of The Caribbean var bra i början för att numera gå på tomgång. Det har blivit för många filmer. Det finns inget av intresse kvar att berätta om roboten Bumblebee eller piraten Jack Sparrow. Gissningsvis sjunger bägge filmserierna på den allra sista versen.

Lite av varje blir inget för någon

Transformers 5, kallad The last knight, är en identitetskrisad, bombastisk, osammanhängande och sanslöst lång (två och en halv timme) film. Identitetskrisad i betydelsen regissören Michael Bay och hans stab av manusförfattare har fasligt svårt att bestämma sig för om detta skall vara en actionrulle, en barnfilm eller en brittisk komedi i Monty Python-stil. Nu blir det lite av varje. Något för alla. Eller kanske snarare inget för någon. Vad Bay tänkt sig för målgrupp är höljt i dunkel. Trettonåriga killar som gillar robotar och John Cleese?

The last knight inleds på kung Arthurs tid. Trollkarlen Merlin, roande spelad av Stanley Tucci, är stupfull, men han har en robotkompis. Sedan den förklarande textplattan 1 600 år senare (varför inte slå till med En miljon år senare?).

Trist professor och egocentrisk greve

Världens undergång är nära. Optimus Prime, som har ett tvångsmässigt behov av att säga Jag är Optimus Prime, är försvunnen. Uppfinnaren/hjälten Cade (Mark Wahlberg) måste hitta Merlins stav. Till sin hjälp har Cade en förbluffande trist professor (Laura Haddock) och den excentriske engelske greven Sir Burton (Anthony Hopkins, som verkligen inte är i toppform). Burton har en sarkastisk robotbetjänt som ibland kallas Jeeves. Se! Ett P G Wodehouse-skämt, som knappast lär gå hem hos barnpubliken.

Om regissör Bay kan man säga att han är bättre på action än humor, men jämfört med Wonder Woman är de datoranimerade actionsekvenserna i nya i Transformers inte direkt innovativa utan märkvärdigt platta, 3D till trots.

The last knight är anpassad för Imax-biografer (det finns bara en Imax-biograf i Sverige och den ligger i Solna). När man, som jag, ser filmen i helt vanlig 3D blir det något skumt med bildformatet. Extremt irriterande.

Fotnot: Filmen har premiär på midsommardagen.