Norska regissören Erik Poppe gör film om Utøya

Sex år efter terrorattentatet på Utøya så gör norska regissören Erik Poppe en spelfilm om händelserna. – Med en spelfilm finns det större möjlighet att visa en realistisk bild av verkligheten, säger Erik Poppe.

ANNONS
|

22 juli är det sex år sedan terroatentatetiUtøya och Oslo skakade om inte bara Norge utan hela världen. Regissören Erik Poppe, mest känd för norska dundersuccén "Kungens val" arbetar nu på en spelfilm om händelserna.

– Med en spelfilm finns det större möjlighet att visa en realistisk bild av verkligheten eftersom vi inte var på plats när det skedde, säger Erik Poppe till NRK.

Regissören har arbetat med filmen i två års tid, och planen är att sätta igång inspelningen i september. Projektet har erhållit 5,4 miljoner norska kronor av Norska filminstitutet.

Påhittade karaktärer

Erik Poppe berättar för NRK att inga av de karaktärer vi kommer få följa i filmen är baserade på riktiga människor, och att han har full förståelse för att det kan vara svårt för överlevare och anhöriga att se en film om det hela.

ANNONS

-Under en längre tid har jag, i likhet med andra, upplevt att diskussionen kring den 22 juli har handlat om Breiviks fängelseförhållanden och andra saker som han har uttalat sig om. Frågan är hur länge vi ska tillåta att det sker innan vi ger tillbaka ägarskapet till historien till människorna som trots allt är offren, säger han.

Mani Hussaini från det politiska ungdomsförbundet AUF säger till NRK att det kommer att bli svårt att se en dramatisering av vad hans vänner utsattes för:

-Jag har blandade känslor. Å ena sidan bävar jag för att filmen ska göras, men jag har samtidigt en förståelse för att historien måste berättas.

Flera filmprojekt

Detta är inte det första filmprojektet om terrordåden i Norge den 22 juli 2011 som är under utveckling. Dokumentären "ReconstructingUtøya" väntas vara färdigproducerad nästa år och kommer följa fem personer som överlevde attentatet.

- Min utgångspunkt har varit att låta de överlevande få berätta om sina upplevelser, och då inte bara prata om detutan även visa vad somfaktiskt hände. Vi kommer att hålla till i en studio iTromsø och tejpa upp områden med vit tejp. Sedan närmar vi oss händelserna och återskapar dem igen och igen, tills vi kommitså nära som det går, berättade regissörenCarl Javér för GP tidigare i år.

ANNONS

Även "Bourne"-regissören Paul Greengrass har tidigare bekräftat att han arbetar på en film tillsammans med journalisten Åsne Seierstad.

Fakta: Terrordåden i Norge 22 juli 2011

Sammanlagt 77 personer dödades av Anders Behring Breivik i Oslo och på Utøya den 22 juli 2011.

I Oslo dödades åtta personer av den sprängladdning, en 950 kilo tung gödselbomb i en skåpbil, som Breivik lät detonera i regeringskvarteren nära den dåvarande socialdemokratiska statsministern Jens Stoltenbergs kontor. Nio personer skadades allvarligt och 200 lindrigt. Bomben exploderade vid klockan 15.25.

Två timmar senare började massakern på Utøya där socialdemokratiska Arbeiderpartiets ungdomsförbund AUF hade sitt årliga sommarläger. Där sköts 67 personer ihjäl och 2 dog genom drunkning och fall. De flesta av dödsoffren var mellan 14 och 20 år. 33 personer träffades av skott men dog inte av skadorna. Omkring 560 personer befann sig på ön när Breivik kom dit.

Källa: 22 juli-kommissionen

ANNONS