Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Originella dansare. Amerikanska Bobbi Jene Smith och tio år yngre israeliske pojkvännen Or Schreiber dansar båda för "Mr Gaga" Ohad Naharin i hans världsberömda danskompani Batsheva. Men Bobbi Jene fattar det svåra menför henne  nödvändiga beslutet att bryta upp och pröva sina egna vingar.

Naken dansfilm om att våga och vinna

Elvira Linds dokumentär växer till ett drama om livets svåra val.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

Dokumentär
Bobbi Jene
Regi: Elvira Lind, Danmark/Sverige/Israel/USA, 2017 (95 min)
***

Intensiteten är påtaglig. Vi ser en naken kvinna dansa, liksom tänja varje muskel till det yttersta, i ett kalt rum med betonggolv. Något måste ut ur hennes kropp. Nästan som en exorcism.

Redan den inledande scenen vittnar om att Elvira Linds dokumentär kommer att bli något utöver det vanliga och ta oss in under huden på dansaren Bobbi Jene Smith.
Som 21-åring lämnade hon New York och dansskolan Julliard för att följa med Ohad Naharin till Israel och dansa med hans legendariska kompani Batsheva. Dessa dansare, bland de bästa i världen, är återkommande gäster på Göteborgsoperan där de bjudit på en rad omvälvande och nyskapande uppsättningar.

Nu, tio år senare, fattar Bobbi Jene det svåra beslutet att lämna Batsheva och Israel för att pröva sina egna vingar. En tid levde hon också i ett förhållande med ”Mr Gaga” själv, Ohad Naharin. Nu har deras kärlek omvandlas till vänskap. Nu är det i stället, förutom kompaniet som blivit hennes familj, pojkvännen Or Schreiber Bobbi tvingas lämna när hon sätter sig på planet hem till Kalifornien.

Hennes föräldrar har en helt annan livsstil, något filmen berör men aldrig riktigt klargör på djupet mer än i ett tårfyllt dansögonblick.

Precis som Martha & Niki, en av fjolårets bästa filmer där Martha Nabwire och Niki Tsappos blir svenska världsmästare i hiphopdans, handlar Bobbi Jene om så mycket mer än enbart dans. Här snuddas vid en rad för tillvaron avgörande frågor. Berättelsen växer till en film om att våga och vinna, om livsval och drivkrafter. Särskilt den kraft som kommer inifrån, bara bubblar fram och kräver att få bli förlöst. I rörelse.