Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Mats Johnson: Oscarsgalan blir en lång attack mot Trump

GP:s filmkritiker förutspår en Oscarsgala pumpad med politik, avslöjar en bluffande pr-man och förvånas av en lång rad klassiska nypremiärer.

Brännhet: Oscarsgalan

Meryl Streep är en överskattad skådespelerska, sa Donald Trump och fick hela Hollywood emot sig. Årets Oscarsgala, som tv-sänds i väldigt många länder (inklusive Sverige), kommer att bli en enda lång attack riktad mot Trump och hans politik, i synnerhet de nya inresereglerna. Visst kan man som Oscarsnominerad överväga att bojkotta galan, men det är mer effektivt att föra fram kritiken på plats, live and direct. Om man blir insläppt i USA, vill säga.

PR-bluff: Raw

När kannibalfilmen Raw visades i Toronto var det några i publiken som svimmade av skräck, alternativt äckel. Den nyheten fick ett hyfsat stort genomslag, men om man, som den tecknade björnen Bamse, ägnar sig åt källkritik fanns det anledning att ifrågasätta nyhetens sanningshalt. Uppgiften om avsvimmade biobesökare kom inte från en läkare i Toronto utan från en man vid namn Ryan Werner. Det är den gubben som ansvarar för marknadsföringen av Raw. Allt detta är, förstås, en bluff. Om några svimmade så var det inhyrda b-skådisar som svimmade på låtsas. Raw har visats på pågående Göteborgs filmfestival. Ingen har svimmat.

Comeback: Nypremiärer

Nypremiärer var länge ett stående inslag på biorepertoaren. SF Bio i Göteborg arrangerade varje sommar en Jacques Tati-festival. Filmer som repriserades på Draken och Victoria var till exempel Doktor Zjivago, Sound of music och Örnnästet. När videon slog igenom på allvar (detta är ett tag sedan) tog det slut. Till allmän förvåning ser vi nu nypremiärernas återkomst. Fellinis Det ljuva livet och Liliana Cavanis kontroversiella drama Nattportieren, med Charlotte Rampling och Dirk Bogarde i huvudrollerna, är två filmrepriser som är på ingång.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.