Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Mats Johnson om Colin Nutleys nya tv-serie

Colin Nutley satsar på familjen, biopriset närmar sig matematik i högre skolan och Guldbagge­nomineringarna kräver lite folklighet.

Familjeman: Colin Nutley

Som filmproducent gäller det att hålla i budgetpengarna. I sin nya tv-serie Saknad har Colin Nutley valt att hålla det mesta inom familjen. Huvudrollen görs, till ingens förvåning, av Helena Bergström. Parets dotter Molly Nutley har tilldelats en viktig roll. Colin har regisserat, producerat och är en av seriens manusförfattare. Saknad, som dragit igång i C More Series, är en dramathriller med tydliga Knutby-ekon. De två första avsnitten har varit helt okej utan att vara lysande.
 

Matematik: Momshöjningen

Vid årsskiftet höjdes momsen på biobiljetter från 6 till 25 procent. Knappast rätt väg att gå om man vill ha kvar Sveriges alternativbiografer. Samtidigt som momsen höjdes slopades dock den så kallade sfi-avgiften på 10 procent. Detta är matematik i den högre skolan. Enklast är att höja biljettpriset med en tia. Katarina Lorentzon, som är biografföreståndare på Capitol, väljer att låta det ordinarie biljettpriset ligga kvar på 100 kronor. Det kan på sikt vara ett smart drag. Numera visas samma filmer hos flera olika biografägare samtidigt. Då ligger det nära till hands att välja bion som har ett hyfsat lågt biljettpris.
 

Nomineringslogik: 101-åringen

För att Guldbaggegalan skall fungera som direktsänd tv-underhållning för en bred publik krävs att filmer som folk har sett, eller i alla fall hört talas om, är med och tävlar. Då duger det inte med Sophelikoptern eller Min faster i Sarajevo. Alltså har Hundraettåringen som smet från notan och försvann fått flest nomineringar. Problemet med den uppföljaren är att filmen inte är bra och därmed chanslös.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.