Mad Max möter Rambo på Hisingen

Med hjälp av egna pengar och en Harry Potter-skådis har Fansu Njie spelat in en actionfilm i Göteborg – tänk Mad Max på Hisingen– och sålt den vidare till USA och flera andra länder.
– Det känns fantastiskt roligt, säger göteborgaren Fansu Njie.

ANNONS
|

Efter drygt 20 år av kortfilmer, musikvideos och olika reklamuppdrag har regissören Fansu Njie, 42, nu gjort sin första långfilm. Och det är inte vilken rulle som helst. ”Last man down” är något så ovanligt som en dystopisk pandemi-action inspelad under ett dystopiskt pandemi-år – och dessutom i ett rasande tempo.

LÄS MER:Harry Potter-skådis spelar in actionfilm i Göteborg

Ungefär ett år har det tagit, hela vägen från ax till färdig film, berättar göteborgaren Fansu Njie, filmens regissör, producent, klippare och allt-i-allo.

– När det stod klart att coronapandemin skulle hålla på ett tag bestämde jag och min norska kollega Daniel Stisen oss för att dra igång ett filmprojekt tillsammans. Vi anlitade författaren Andreas Vasshaug som skrev ihop ett manus om en pandemi som gått helt överstyr, tänk en skandinavisk ”Mad Max” möter ”Rambo”, samtidigt som vi började att producera filmen och leta skådisar.

ANNONS

LÄS MER:Marvels superhjältar – Disneys verkliga kassako

En som nappade på upplägget och chansen att få jobba under pandemin var den bulgariske skådespelaren Stanislav Yanevski, mest känd som Quidditch-spelaren Viktor Krum i ”Harry Potter och den flammande bägaren”, men även den svenska thaiboxaren Madeleine Vall Beijner och Daniel Stisen själv medverkar i filmen som till stora delar spelats in i Säve på Hisingen och i skogarna utanför Borås.

”Last man down” får USA-premiär i höst

Efter en påskyndad men coronasäkrad inspelning i slutet av förra sommaren och under början av hösten klippte Fansu Njie ihop sin film och lyckades nyligen sälja den till storbolaget Saban Films i USA, vilket Hollywood Reporter var först med att berätta, och till bolag med distribution i England, Sydkorea, Japan, Polen, Spanien och Mellanöstern.

– Det känns fantastiskt roligt! Filmen får premiär i USA till hösten och därefter i de andra länderna. Sedan hoppas vi såklart på att få distribution även här i Sverige.

LÄS MER:Recension: ”The Falcon and the Winter soldier” – Disney Plus

Inte minst är det en ekonomisk fråga då Fansu Njie och Daniel Stisen tagit banklån och maxat ut sina krediter för att kunna göra en actionfilm som känns exklusiv och i alla fall ser dyr ut.

– Vi har verkligen vänt på slantarna och jag har använt varenda filmtrix som finns i boken för att få till en typisk Hollywoodlook, skrattar Fansu Njie.

ANNONS

Är det däråt du siktar nu, mot Hollywood?

– Ja, varför inte? Det vore självklart väldigt spännande!

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS