Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kairo 2013. På gatorna råder det fullt krig mellan militären, som tagit makten, och anhängare till Muslimska Brödraskapet. Bild: Scanbox Entertainment

Intensivt om konflikter i Kairo

Mohamed Diabs starka nya drama utspelar sig i en fångtransportbuss två år efter egyptiska revolutionen.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

DRAMA
CLASH
Regi: Mohamed Diab, Egypten/Frankrike, 2016 (97 min)
 

Mohamed Diabs nya långfilm Clash (som betyder sammanstötning) är ännu mer intensiv än regissörens debutlångfilm Kairo 678, som tappade en smula i styrka efter halva speltiden.
Spelplatsen är Kairo 2013, två år efter den egyptiska revolutionen. På gatorna råder det fullt krig mellan militären, som tagit makten, och anhängare till Muslimska Brödraskapet. Vem som helst riskerar att bli arresterad när som helst, utan anledning.

Clash utspelas under 24 timmar i en av polisens fångtransportbussar. Ihopträngda sitter män, kvinnor och barn. Två av de gripna är journalister. Några av fångarna sympatiserar med MB, andra med militären. Det öppnar för konflikter och våldsamheter på en begränsad yta. Eftersom alla fängelser är fulla är det oklart vart bussen är på väg.

Detta är en film utan någon tydlig huvudroll och utan yttre handling i traditionell bemärkelse. Mohamed Diab (även manus) försöker fånga ett kaotiskt krigstillstånd, och det lyckas han ypperligt med.

Diab förstår att han då och då måste minska på intensiteten, filmen kan inte bara bestå av högljudda politiska gräl. Alltså lägger han in stillsamma partier. En kille berättar om en skådespelarkarriär som aldrig blev av. En ung man oroar sig för att tappa håret.
Bra i filmen är att regissören vägrar att ta ställning, detta är ingen förenklad propagandafilm. Diab visar verkligheten som den är och låter oss i publiken dra våra egna slutsatser.