Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hon gör årets filmfestival-affisch

Aida Chehregosha: "Vi måste fokusera på det ljusa i samhället."

Som traditionen bjuder har Göteborgs filmfestival anlitat en erkänd konstnär för utforma årets festivalaffisch. I år har uppdraget tilldelats Aida Chehregosha.

Chehregosha har tagit sin utgångspunkt i årets festivaltema, nationalism.

– Den första tanken som dök upp var att använda sig av en estetik som är snygg, enkel, rak, förhöjande och tydlig. Det är ett stilistiskt grepp som använts länge och som återkommer i så väl filmer som stillbilder, förr som nu, säger hon i ett pressutskick och fortsätter:

– Det är mest karakteristiskt och igenkännbart under den tid och era då man ville kommunicera och ena folket, få dem att känna att det är ”vi” mot ”dom”. Vilka som är vi och vilka som är dom är ständigt flytande i alla tider.

Vill belysa "det nya idealet"

– Den andra tanken som dök upp är vilka som visas, hur dom visas och vem som får visa. Och det tycker jag också är en viktig aspekt i detta. Det här är helt enkelt det nya idealet, säger konstnären.

Chehregosha tog sin examen från Kungliga konsthögskolan i Stockholm 2011 och har flera egna utställningar bakom sig. Hon blev även uppmärksammad för sitt arbete med scenografi och kostym till Mats Eks uppsättning av Utvandrarna på Dramaten 2013.

– Trots detta mörker som finns i omgivningen så måste vi fokusera på det ljusa i samhället. Vi måste känna hopp om framtiden. I alla fall så inbillar jag mig själv det. Bakgrunden vi klistrar oss själva stolta mot, är min pappas oläkta sår från kriget, säger Aida Chehrehgosha.

"Vi måste gå framåt"

– Det påminner mig om att vi måste gå framåt. Vi måste lägga saker bakom oss. Såret har aldrig riktigt läkt. Det varar, blöder och påminner. Ni vet, så där som vissa sår kan vara. Ovilliga men ändå fokuserat går vi mot ljuset med bestämda steg. Vet inte hur det kommer vara där framme men hoppas på det bästa, säger Aida Chehrehgosha.

2018 års filmfestival äger rum mellan 26 januari och 5 februari

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.