Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Njutafilm

Hisnande tempo i överdriven askungesaga

Ballerinan och uppfinnaren är en snabbfotad men krystad animerad film

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Animerat äventyr

Ballerinan och uppfinnaren

Regi: Eric Summer och Éric Warin

Frankrike/Kanada, 2016 (89 min)

Ballerinan och uppfinnaren börjar med en hisnande jakt. De föräldralösa barnen Felicie och Victor rymmer från klosterskolan där de fått mat och husrum i utbyte mot hårt arbete och tukt. De har fått lära sig att veta sin plats, men vägrar ändå sluta drömma. Felicie, om att bli prima ballerina. Victor, om att bli uppfinnare.

Nu kastar de sig från takets högsta höjd med hemgjorda vingar och tar sig via höskrinda och tåg till Paris. 

Storstaden är ogästvänlig och kall. På var sitt håll lyckas de ändå ta de första stegen mot att förverkliga sina drömmar. Felicie tar sig till Operabaletten, blir bortmotad men tas motvilligt om hand av balettens städerska, en gång själv en prima ballerina. Victor får städjobb på Gustave Eiffels kontor, just då Eiffel bygger sitt sedemera så berömda torn. 

Överdriven Magica de Hex-pastisch

Turerna är många, tempot och tonläget högt i denna välmenande och tillrättalagda saga om klass, förutsättningar och drivkrafter. Filmens "ankungar" får visserligen kämpa hårt men blir ändå svanar i en animerad värld där ingenting är omöjligt.

Bäst fungerar de scener då Felicie förnedras av jämnåriga överklassflickan Camille,  stjäl hennes identitet och hamnar på operans elitskola för klassisk balett. När bedrägeriet uppdagas ställs allt på sin spets.

Rivalitet uppstår också mellan Victor och ryske balett-stjärnan Rudi i scener som känns väldigt krystade. Rejält överlastat blir det också när Camilles mamma dyker upp som en annan Magica de Hex för att oskadliggöra dotterns rival.