Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Helt okritiskt om Tupac Shakur

Utmålas som oskyldig i filmen trots fängelsedom.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

FIlm

BIOGRAFIFILM
ALL EYEZ ON ME
Regi: Benny Boom
Med: Demetrius Shipp Jr, Danai Gurira, Hill Harper, Kat Graham och Dominic L Santana
USA, 2017 (140 min)
**

I John Singletons 24 år gamla Poetic justice, som är en Janet Jackson-film, spelar Tupac Shakur (1971-96) en vänligt sinnad brevbärare. Inget i den filmen indikerar att 2Pac, som blev hans artistnamn, är på väg att bli en av hiphopvärldens allra största stjärnor.
Från början var det tänkt att Singleton skulle ha regisserat biografifilmen All eyez on me (namnet på Tupacs sista, och bästa, album), men i slutändan gick jobbet till rockvideogubben Benny Boom, som uppenbarligen haft väldigt många åsikter, från huvudpersonens nära och kära, att ta hänsyn till. Filmen ger ett räddhågset intryck när vi snabbt förstår att Tupac inte kommer att framställas som en mansgris och gangster utan som en hjälte och martyr, typ hiphopens svar på Malcolm X, och ett musikaliskt geni.

Regissör Boom kan naturligtvis inte gå förbi det faktum att Tupac dömdes till fängelse för sexuella övergrepp. Enligt filmen var han helt oskyldig. Att rapparen blev kritiserad för sexistiska texter nämns bara i förbifarten. Det är lite synd att när artisten uppträder live, eller står i inspelningsstudion, ger översättaren upp. Inga svenska textremsor med andra ord.

Tuff barndom i ghettot

Det är samma berättarupplägg som i Jackie Kennedy-filmen Jackie. Alltså blir Tupac intervjuad i filmens nutid. Tillbakablickar från den tuffa gettobarndomen i Harlem. Flytten till Baltimore. Flytten vidare till Oakland, Kalifornien, till ett misärkvarter präglat av droger och våld. Karriären började ta fart tack vare rollen som Bishop i filmen Juice (1992), som aldrig gick upp på bio i Sverige.

Efter nittio minuter (filmen är toklång) bestämmer sig Boom för att All eyez on me skall vara en gangsterfilm med skivbolagsbossen Suge Knight (Dominic L Santana övertygar i rollen) som en kusin till Don Corleone. Hiphopartisterna/skivbolagen på The West Coast versus hiphopartisterna/skivbolagen på The East Coast. Om man gillar Tupac vet man redan allt om den konflikten och har teorier om varför Tupac blev mördad i Las Vegas, men där ligger inte min kunskapsnivå på topp.

Bra i filmen är, förstås, musiken och ljudarbetet. Demetrius Shipp Jr i huvudrollen är högenergisk och märkvärdigt porträttlik. Plus att han kan sjunga.