Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Harringer filmar Ascher på Ship to Gaza

Dokumentärfilmaren Bo Harringer gör en film om läkaren Henry Ascher och ska filma viktiga delar under Ship to Gaza.

Sedan en tid har dokumentärfilmarna Terje Carlsson och Bo Harringer i Göteborg följt barnläkaren Henry Ascher, som var med under förra årets tumultartade resa med Ship to Gaza då nio passagerare dödades av israelisk militär. Ascher är en av de tjugotalet svenska representanterna i årets flottilj och Harringer åker med för att filma honom.

- Det är en viktig del i filmen, men vi kommer att skildra hela hans livsresa, säger Bo Harringer.

Henry Ascher är son till judiska föräldrar som flydde till Sverige undan Förintelsen under Andra världskriget. Hans pappa var en av bara två inom den släkten som överlevde, resten mördades i koncentrationslägren.

- När Henry var ung trodde han starkt på Israel. Men ju mer han förstod av Israels politik desto mer vill han stödja palestiniernas kamp, just för att man inte kan förtrycka ett folk och tvinga fram fred. Det finns något spännande i detta som jag gärna vill göra film om, speciellt när det gäller blockaden där alla människor har stängts in i vad som i princip är världens största fängelse, säger Bo Harringer.

Med tanke på hur det gick under förra Ship to Gaza, vad ställer du in dig på?

- Vi kommer säkerligen att bli angripna och bordade av israeliska trupper. Trots att de angrep så hårt och dödade nio människor förra året så var det ändå en stor politisk seger. Många regeringar tvingades ta ställning mot blockaden trots att de inte gjort det tidigare. Men resan är inte på regeringsnivå utan stöd från människor till människor och det är lite det vi vill skildra i filmen.

När reser ni?

- Vi reser ner till Aten redan på torsdag morgon. Sedan vet vi inte exakt när båtarna avgår. Väldigt många människor har anmält sitt intresse att åka med i båtarna, jag fick en siffra om 43 000. Det blir omkring 1 500 som kan åka med i ett tiotal båtar och vi vet inte när alla kommer iväg.

När får filmen premiär?

- Vi kommer att filma Henry under hösten också. Sedan ska vi klippa framåt vinterkanten och förhoppningsvis kan den ha premiär på Göteborgs filmfestival nästa år. Det blir en långfilm. Vi gör väl som vi brukar göra och klipper en version som är så lång som den borde vara. Sedan klipper vi ner den till en timslång version om Sveriges television skulle vara intresserade.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.