Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Han drar sig ur Pitt och Jolies storfilm: "För mycket sex och våld"

I en kommande storfilm producerad av Angelina Jolie ska maken Brad Pitt spela den världsberömda antropologen Richard Leakey. Men huvudpersonen själv är inte nöjd. – De får göra den utan min inblandning säger Richard Leakey som inte tycker om att filmen ska skildra sex och våld och därmed inte kunna visas för barn.

Den brittisk-kenyanske antropologen, politikern och författaren Richard Leakey har levt ett minst sagt händelserikt liv. 71-åringen är son till Mary och Louis Leakey som upptäckte att mänskligheten utvecklades i Afrika. Han har varit chef för National Museums of Kenya och för Kenya Wildlife Service. Han skapade stor uppmärksamhet 1984 när han hittade ett komplett, 1,6 miljoner år gammalt skelett av Homo erectus kallat Turkanpojken. Därtill har han överlevt en flygkrasch och fått amputera båda benen.

Han anses också vara den som bidragit mest till elefantens bevarande. På 1980-talet vände han snabb utrotning till en tillväxt inom elefantpopulationen och han fortsätter än i dag att kämpa mot handel med elefantprodukter. Så sent som i våras brände han exempelvis en enorm hög med tonvis av elfenben värda en förmögenhet på den svarta marknaden - något han inte gjorde för första gången.

Hollywood fick upp ögonen

– Det gör jag för att skapa uppmärksamhet för den olagliga handeln och för att visa att elfenben borde anses vara värdelöst, säger Richard Leakey, som är i Göteborg för att delta i välgörenhetsgalan "The elephant ball" på Clarion Hotel Post där han tog emot utmärkelsen Årets antropolog av den brittiska kungligheten Sarah Ferguson under torsdagen.

Nu har också Hollywood fått upp ögonen för honom. För ett drygt år sedan blev Leakey kontaktad av Angelina Jolie, som berättade att hon vill producera en film baserad på hans liv, och att Jolies make Brad Pitt ska spela Leakey.

Lunchade med Pitt och Jolie

– Vi åt lunch tillsammans och de fick mitt godkännande. Nu har de blivit vänner till mig, säger Richard Leakey och ler.

Han fick först intrycket att filmen, vars arbetsnamn är "Africa", skulle ha ett tydligt budskap om handel med elefantprodukter:

– Jag tänkte att om Angelina Jolie och Brad Pitt syntes på vita duken i Kina, Kambodja, Vietnam och andra länder och går ut med mitt budskap, så skulle vi kunna få ett slut på handeln snabbt. För deras publik är mycket större än min.

"Får göra den utan min inblandning"

Men sedan dess har saker och ting förändrats, berättar han. Den stora Hollywood-apparaten rullade igång, och sponsorer lade sig i filmens handling.

–  Tyvärr kostar den här typen av stora filmer mycket pengar, och då måste de också tjäna mycket pengar. Och historien som jag ville berätta, och som jag tror att andra också ville berätta, var en som man kunde ta hela familjen till. För det är nästa generation som behöver lära sig det här.

– Men sponsorerna har sagt att de inte kan tjäna pengar utan att filmen visar en massa sex och våld. Då måste filmen också få en åldersgräns och det tycker jag inte om.

Kommer filmen fortfarande att göras?

– Den blir nog fortfarande gjord, men de får göra den utan min inblandning, avslutar Richard Leakey.

Läs också: Jolie regisserar afrikanskt drama

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.