Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/12

Här är Marvel-filmerna som kommer framöver

I höst är det dags för ”No time to die”. Den tjugofemte filmen om James Bond som EON har producerat sedan 1962. Det kan framstå som en remarkabel bedrift. Åtminstone tills man sneglar mot Marvels superhjältar.
Under hösten kommer biobesökare kunna se film 25, 26 och 27 inom Marvels filmuniversum MCU. Med det går de förbi James Bond, trots att filmserien bara har pågått sedan 2008. Då väntar också betydligt fler rullar framöver. Här är Marvel-filmerna som kommer under de närmsta åren.

LÄS MER: Recension: ”Shang-Chi and the legend of the ten rings”

Bild: Jasin Boland, Marvel Studios
Bild: Jasin Boland, Marvel Studios

”Shang-Chi and the legend of the ten rings” – 1 sep 2021

Marvel cinematic universe (MCU) är indelat i faser, där de första tre har spelats ut på vita duken sedan 2008. Först ut i fas fyra var den försenade ”Black widow” som nu får sällskap av ”Shang-Chi and the legend of the ten rings”. Här får vi följa Shaun/Shang-Chi (Simu Liu) när han ska gå från att parkera bilar i San Francisco till att göra upp med både sin far och sitt förflutna som övernaturlig kampsportare.
Bild: Chris Pizzello
Bild: Chris Pizzello

”Eternals” – 3 nov 2021

I november är det dags för Marvels nya supergrupp att presentera sig. Den här gången handlar det om Eternals, ett gäng odödliga utomjordingar skapade av ”Celestials” för att försvara mänskligheten mot ”Deviants”. Till den nya filmen har Marvel och Disney lyckats knyta till sig ett gäng storstjärnor som Angelina Jolie (”Girl, interrupted”), Kumail Nanjiani (”The big sick”) och både Kit Harington och Richard Madden från ”Game of thrones”.
Bild: Chuck Zlotnick/Columbia Pictures-Sony via AP
Bild: Chuck Zlotnick/Columbia Pictures-Sony via AP

”Spider-man: no way home” – 17 dec 2021

Vid sidan om Marvels filmuniversum har en rad serier haft premiär på Disney+. Efter den senaste, ”Loki”, har fansen förstått att Marvels superhjältar nu kommer att behöva hantera bekymren som kommer med parallella dimensioner. När Tom Holland återvänder som Spindelmannen är det tydligt att det också kommer att spilla över på honom. Att man nu bryter dimensionsgränserna har också fått många att hoppas att de tidigare spindelmännen Tobey Maguire och Andrew Garfield ska dyka upp vid Tom Hollands sida.
Bild: Joel Ryan
Bild: Joel Ryan

”Doctor Strange in the multiverse of madness” – 25 mar 2022

Och om det alltså rådde något tvivel om att parallella dimensioner blir den stora utmaningen för hjältarna i fas fyra heter den nya Doctor Strange-filmen rent av ”multiverse of madness”. Benedict Cumberbatch återvänder i sin roll som kirurgen och magikern Stephen Strange. Exakt vad ”the sorcerer supreme” kommer att göra för sinnesböjande handlingar i sin nya film är dock oklart.
Bild: Chris Pizzello
Bild: Chris Pizzello

”Thor: love and thunder” – 6 maj 2022

Det har gått tio år sedan filmen ”Thor” hade premiär. Under den tiden har Chris Hemsworth medverkat i åtta Marvel-filmer. Det är alltså inte osannolikt att vi kan få se någon ta över hammaren och asagudens superhjälteansvar. Det hela är desto mer troligt då regissören Taika Waititi sagt att han kommer att använda delar av Jason Aarons "Mighty Thor”-serier, där forskaren och kärleksintresset Jane Foster (Natalie Portman) tar över som just den nya Thor.
Bild: Matt Kennedy/AP/TT
Bild: Matt Kennedy/AP/TT

”Black panther: Wakanda forever” – 8 jul 2022

Det är svårt att beskriva ”Black panther” som annat än en oerhörd succé. Utöver att bli Marvels mest kommersiellt framgångsrika solofilm lyckades den få en Oscarsnominering i bästa film-kategorin. En stämpel som Marvel och Disney nog längtat efter. Dessvärre gick T'Challa själv, Chadwick Boseman, bort tragiskt i cancer. Trots det ska serien fortsätta, även om Bosemans roll inte kommer att ersättas.
Bild: Chuck Zlotnick
Bild: Chuck Zlotnick

”The Marvels” – 11 nov 2022

"Captain Marvel” (2019) har vid det här laget dragit in över en miljard dollar. Ändå var det många som var besvikna på resultatet när det för första gången var en kvinnlig superhjälte som fick en MCU-solofilm. I ”The Marvels” återkommer hursomhelst Brie Larson som Carol Danvers/Captain Marvel och teamar upp med vännen Monica Rambeau (Teyonah Parris) och den nya karaktären Kamala Khan/Ms. Marvel (Iman Vellani).
Bild: Chris Pizzello
Bild: Chris Pizzello

”Ant-man and the wasp: quantumania” – 17 feb 2023

Det kan kännas lite som att Scott Lang/Ant-man (Paul Rudd) och Hope Pym/Wasp (Evangeline Lilly) existerat parallellt med de andra medlemmarna i Avengers. Trots att de fajtats tillsammans är det ändå som om de hållit sig lite på sitt egen kant. Därför kan det kännas lite märkligt att tänka sig att det nu är dags för deras tredje film. Än så länge är väldigt lite känt om handlingen, men Jonathan Majors ska dyka upp som den multidimensionella skurken Kang the conqueror, vilket kan tyda på att även Ant-man and the wasp dyker ner i dimensionsdilemmat.
Bild: Disney-Marvel, AP, TT
Bild: Disney-Marvel, AP, TT

”Guardians of the galaxy vol. 3” – 5 maj 2023

Det har stormat en del kring regissören James Gunn, som sparkades av Disney efter att ha skrivit flera kontroversiella tweets, men sedan återanställdes och nu återvänder för att regissera den tredje filmen om rymdgänget Guardians of the galaxy. Filmen ska börja spelas in under hösten 2021.
Bild: Chris Pizzello
Bild: Chris Pizzello

”Blade” – TBD

Många mins nog Wesley Snipes tolkning av vampyrjägaren Blade som kom 1998 och fick två uppföljare. Nu ska den något ovanlige superhjälten inkorporeras i Marvels filmuniversum och då får Snipes lämna över läderrocken till den flerfaldige Oscarsvinnaren Mahershala Ali. Blade ska börja filmas under 2022 och vara en del av en framtida fas. En lite besvärande detalj är att Mahershala Ali redan medverkat i MCU som Cornell "Cottonmouth" Stokes i tv-serien Luke Cage. Ett faktum som Disney och Marvel nog mest tänker ignorera.
Bild: Twentieth Century Fox/AP/TT
Bild: Twentieth Century Fox/AP/TT

”Fantastic four” – TBD

Marvels första familj ska komma hem. Ungefär så har det låtit sedan det stod klart att även den fantastiska fyran ska vara en del av MCU. Det blir för fansen att försöka ställa in sig på ytterligare en ny uppsättning av Fantastic four som fick en relativt misslyckad reboot så sent som 2015.
Bild: Chuck Zlotnick
Bild: Chuck Zlotnick

Övriga filmer

Utöver dessa är flera filmer i ett tidigt planeringsskede. Exempelvis väntas Sam Wilson/Falcon (Anthony Mackie) få en egen film som den nye Captain America. Dessutom planeras en film med mutanter och då är det många som tror att även Marvels X-men-karaktärer nu ska få vara en del av MCU.

LÄS MER: "Marvel"-stjärna slår tillbaka mot Disney

LÄS MER: Marvels superhjältar – Disneys verkliga kassako

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.