Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Freeheld misslyckas bland klichéer

Recension: "Materialet här är tunt, klichérikt och statiskt", skriver Viktor Eriksson om Freeheld.

Film

Drama
Freeheld
Regi: Peter Sollett 
Med: Julianne Moore, Ellen Page, Steve Carrell m fl
USA (2015)
 


Freeheld är en lurig film att prata om. Det finns saker som fungerar och mycket som inte gör det. Det handlar om en mängd små brister som håller tillbaka det som förtjänar att vara en betydligt bättre berättad historia. Handlingen, baserad på verkliga händelser, rör polisen Laurel Hester (Julianne Moore) som tillsammans med sin partner Stacie Andree (Ellen Page), kämpar för rätten att Laurels pension skall gå till Stacie när Laurel diagnostiseras med cancer.… 


Filmen bygger på Cynthia Wades dokumentärfilm, Freeheld, från 2007 som fick en Oscar. Julian Moore, Ellen Page och Michael Shannon gör förstås alltid bra jobb men materialet här är tunt, klichérikt och statiskt. 

Jag hoppas det är för att filmen är överambitiös och därför inte hinner med allt, men längden på knappt 100 minuter visar återigen att viktigast tycks vara att ha en bra historia, snarare än att berätta en bra historia. Något som syns exempelvis i att paret Laurel och Stacie "sitter i baksätet" under stora delar av filmen medan de mest dynamiska karaktärerna är några vita, heterosexuella män. Det blir en tråkig ironi i att det homosexuella kvinnliga paret försummas i sin egen film som handlar just om att homosexuella par försummas. Se dokumentären istället.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.