Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Triangeldrama. Rooney Mara, Michael Fassbender och Ryan Gosling lyckas inte lyfta Terrence Malicks senaste experimentella Song to song. Bild: Van Redin

Flummigt, pretentiöst och aptrist

Skådespelareliten räddar inte Terrence Maliks nya film. "Dags för regissören att lägga av" skriver GP:s Mats Johnson.

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Film

FILMFLUM
SONG TO SONG
Regi: Terrence Malick, USA, 2017 (129 min)
*…x

X

När Terrence Malick kallar ställer alla skådisar upp trots att regissören inte har så många dollar att dela ut i arvoden och trots att han inte längre gör bra filmer. Huvudrollerna i nya filmen Song to song görs av Rooney Mara, Ryan Gosling och Michael Fassbender. Två andra kända namn i rollistan är Natalie Portman och Cate Blanchett.
Alla som hade oturen att se Malicks sövande och svårbegripliga Knight of cups (2015) kan snabbt konstatera att Song to song, som utspelas i Austin, Texas, är samma film en gång till, men om möjligt ännu flummigare och ännu mer kommersiellt omöjlig.
Pretentiösa inre monologer i stället för dialog. Sexlekar som inte kan chockera någon. Ett triangeldrama. Otrohet. Ingen handling.

Både Iggy Pop och Patti Smith 

Fassbender spelar en cynisk och framgångsrik musikproducent. Gosling spelar en låtskrivare som verkar vara hygglig. Mara spelar en sångerska. Tror jag. Hon sjunger inte så gärna i filmen.
Detta är en film av en gammal man som, förgäves, försöker att förstå sig på dagens rock- och countrymusik. Det är också en film där gränsen mellan meditativ och aptrist passeras med råge väldigt snabbt. Sedan blir det en lång väntan på att filmen skall ta slut.
Och nu när Malick lyckats få både Patti Smith och Iggy Pop att medverka kunde han ju försökt att göra något vettigt av den saken, men icke.

Jag tror att det är dags för regissören att lägga av. Jo, Malick har gjort Det grymma landet, men det kan han ju inte leva på hur länge som helst. Filmklassikern med Martin Sheen och Sissy Spacek i huvudrollerna, som ett ungt Bonnie & Clyde-par, hade biopremiär 1973.