Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filmspaning: Hannes Dükler

15-årsgränsen på bio slopas, Alicia Vikander har tagit på sig Lara Croft-dräkten och Donnie Darko kan göra comeback, bara pengarna räcker.

Åldersgräns: 11-åringar får se barnförbjudet

Det är sex år sedan den svenska filmcensuren avskaffades efter hundra år i förnumstighetens tjänst. Lika gammalt är nyttjandet av åldersgränser på bio då det var i juni 1911 som åldersgränsen sattes på 15 år för vissa filmer. Dock fick de inte bryta mot ”allmän lag eller goda seder”, inte heller ”verka förråande, upphetsande eller till förvillande av rättsbegreppen”. Men från den 1 mars i år får alla över 11 år se barnförbjuden film på bio, så länge de gör det i vuxens sällskap. Dock har Barnombudsmannen motsatt sig regeländringen då man menar att ”barn har rätt att skyddas mot information som kan vara till fara för deras välbefinnande”.

Hjältinna: Alicia Vikander som Lara Croft

Lara Croft är tillbaka – denna gång på jakt efter sin försvunna far – och det blir en något nordisk Tomb Raider-reboot som är att vänta med beräknad premiär i mars nästa år. I Angelina Jolies gamla roll från de två första filmerna som kom 2001 och 2003 ser vi ingen mindre än Alicia Vikander som sägs ha snuvat Star Wars: The force awaken-stjärnan Daisy Ridley på rollen. Regissör är norrmanen Roar Uthaug som härom året gjorde vad som kallats Norges första katastroffilm Vågen (Bølgen) och inspelningarna har precis inletts i Sydafrika.

Revansch: Donnie Darko-uppföljare på gång?

Richard Kellys debutfilm Donnie Darko kom att bli en riktig kultklassiker som ännu 15 år senare ständigt hittar nya fans. Filmen som blev Jake Gyllenhaals genombrott blev dock något av en kassaflopp när det begav sig, en av anledningarna har ansetts vara det faktum att den domedagsfärgade historien (som bland annat innehöll en flygolycka) hade premiär strax efter 11 september-attacken. En usel uppföljare gjordes 2009 som Richard Kelly inte hade någon inblandning i och vägrade se, men nu antyder Kelly i en intervju med hmv.com att han själv har liknande planer: ”Jag tror att det är hög tid, men jag vill vara säker på att vi har en budget som gör historien rättvisa”.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.