Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Filmspaning: Dags att ladda för Star Wars

Mats Johnsons filmspaning: Mindre än en vecka till nästa Star Wars-premiär och framåtblick mot nya Skönheten och odjuret, en film med franska rötter.

Nedräkning: Rogue One

Förra året såg jag Star Wars: The Force awakens på premiären klockan tio på morgonen och var omgiven av fans utklädda till Darth Vader och Stormtroopers. Det blev en fantastisk bioupplevelse med jubel och applåder i salongen medan filmen pågick (taket lyfte när Harrison Ford gjorde entré). Alltså har jag en biljett till premiärvisningen av Rogue One: A Star Wars story klockan tio på morgonen. Ett helt nytt persongalleri, jag vet, men räknar ändå med att få sitta bredvid Darth Vader.
Datumet vi snackar om är onsdag 14 december.

Fransk: Skönheten och odjuret

När man ser trailern till kommande storfilmen Skönheten och odjuret (premiär 17 mars) får man intrycket av att det är Disney som hittat på den här sagan, men så är det inte. Det är den franska 1700-talsförfattaren med det långa namnet Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve som står bakom La Belle e la Bête. Den bästa filmatiseringen (hittills) är fransk. Poeten, konstnären och geniet Jean Cocteau (bilden) regisserade Flickan och odjuret 1946. Då gjordes huvudrollerna av Jean Marais och Josette Day.

Veteran: Angela Lansbury

Angela Lansbury, som till slut hamnade i tv-serien Mord och inga visor, har hållit på ett tag. Oscarsnominerad blev hon för Gasljus. Det var 1945. Och det är samma Lansbury som sjunger ledmotivet Beauty and The Beast i den tecknade Disneyfilmen. En sångbravad den här 91-åriga brittiska damen upprepade på Lincoln Center i New York för bara två månader sedan. Enastående bra! Sök lansbury lincoln center så hamnar klippet överst.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.