Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Filmfestivalens bästa kortfilm är korad

Startsladden, Göteborgs filmfestivals kortfilmspris som är värt över 300 000 kronor, tilldelades i dag före detta Valand-studenten Elin Övergaard för hennes film Ingen lyssnar.

Filmfestivalens jury motiverar sitt val på följande vis: "Ett skarpt, intelligent, galghumoristiskt litet mästerverk". Elin Övergaard själv, som en gång tidigare har tävlat i kategorin Startsladden med kortfilmen Förebilder, hade inte alls på känn att hon skulle vinna.

– Jag var verkligen inte beredd på det, jag är fortfarande skakig, säger den Uppsalafödda regissören över telefon. Det var en väldigt fin samling kortfilmer som var nominerade det här året, många sa något väldigt viktigt.

Vad vill din film säga?

– Vill du ha den långa eller den korta förklaringen?

LÄS MER: Adam Pålsson debuterar som regissör

Den korta blir bra.

– Jag gick på precis ett sånt möte som filmen kretsar kring, där kommunen skulle informera om ett nytt HBV-hem, och slogs av hur mycket arga människor som var där. Människor som var helt i händerna på sina egna känslor. Och både kommunen och de medborgare som var på mötet hade varsin bestämd agenda och vägrade mötas, jag kunde se ett slags polarisering ske rakt framför mina ögon. Vad är det som händer när inte tillräckligt många människor blir lyssnade på? Det är frågan som jag försöker ställa i filmen.

"jag försöker alltid skildra människor med den respekt de förtjänar"

Ingen lyssnar har en allvarlig botten, men är också väldigt rolig. Hur viktigt är humor för dig i ditt filmskapande?

– Humor är någonting jag har upptäckt väldigt nyligen. Men humor och allvar går ju alltid hand i hand, jag själv är en person som ofta reagerar med att skratta när något är väldigt jobbigt – det ena kan inte finnas utan det andra på något sätt. Det är väl mitt svar. Människor är också lite löjliga, och roliga överlag, eller hur? Men man kan inte visa det utan att också ha respekt för människor, jag försöker alltid skildra människor med den respekt de förtjänar.

LÄS MER: Zlatan på äventyr i Alperna kan vinna filmpris

Vad är det med just kortfilmsformatet du gillar?

– Jag älskar att utgå från en situation och dra den till sin spets. Och kortfilmen har verkligen den möjligheten: att utgå från en situation i ett rum och undersöka vad som händer när man drar samma situation väldigt långt. Det finns bara så mycket man kan berätta i en kortfilm, och kortfilmens premiss gör att man måste koncentrera sig till något väldigt specifikt som sen kan peka på något större.

Bland årets andra nominerade kortfilmer fanns Zlatan i alperna av Monne Lindström, Brunch hos Kristin Kaspersen av Adam Pålsson, och Nuit av Ann Holmgren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.