Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Aalbaek Jensen är producenten bakom Lars von Triers filmer.

Film i Väst dumpar Peter Aalbaek Jensen

Film i Väst avbryter allt samarbete med stjärnproducenten Peter Aalbaek Jensen, som anklagas för sexuella trakasserier. Detta efter ett krismöte mellan Film i Väst och danska Zentropa på tisdagskvällen.

– Peter kommer inte att vara med framöver, säger Mikael Fellenius, vd för Film i Väst som är nöjd med tisdagens överenskommelse.

– Vi accepterar inte den här typen av sexistiska uttalanden. Vi har varit extremt hårda mot Zentropa, och har nu nått ett samförstånd. Vi har sagt till Anders Kjaerhauge att nu får han ta tag i detta, säger Mikael Fellenius. 

Läs mer: Massiv kritik mot Peter Aalbaek Jensen

Läs mer: Stjärnproducenten försvarar sexuella trakasserier

Påstår att det ligger i hans natur att tafsa

På krismötet i Malmö enades bolagen också om att Anders Kjaerhauge, koncernchef och vd för Zentropa Danmark, hädanefter blir den person som kommer att uttala sig för Zentropa Danmarks räkning. Bolagen kom vidare överens om en gemensam värdegrund som innebär nolltolerans mot "alla former av trakasserier".

– Vi har försökt förklara vår roll som offentlig finansiär med skattemedel att förvalta, och har nått en samsyn i frågan. Zentropa Danmark tar till sig detta i den här kontexten, säger Mikael Fellenius som med "kontexten" menar Peter Aalbaek Jensens sätt att i media försvara de sexuella trakasserier han anklagats för.

Peter Aalbaek Jensen menar att beteendet ligger i hans natur. Han har också klargjort att han tänker fortsätta tafsa.

Läs mer: Film i västs hårda krav på Zentropa

Kvarstår som exekutiv producent i ny von Trier-film

Anders Kjaerhauge, vd för Zentropa Danmark är mån om ett fortsatt gott samarbetet med Film i Väst.

- Zentropa accepterar att Peter på grund av sina uttalanden i svenska medier inte kan samarbeta mer med dem. På Zentropa har vi alltid stått för att ordet måste få vara fritt. I Danmark känner man väl till Peters kontroversiella utspel. Men Peter måste förstå att så kan man inte göra i andra länder. Det får konsekvenser.

Men det är väl viss skillnad på yttrandefrihet och sexuella trakasserier?

-  I vårt snack har vi inte tagit upp vad som hänt historiskt sett. Zentropa är känt för att ha högt i tak. Det betyder också att människor här ibland gör fel.  Det viktiga är att folk är tydliga med sina gränser och även måste respektera andra människors gränser.

Uppfattar du att Peter Aalbaek Jensen betett sig gränslöst?

- Ja det är min uppfattning, och den har jag haft länge. Peter är en fantastisk person och det han har gjort för dansk och svensk film är fantastiskt. Han har lärt mig att se hela människan som hon är, full av förtjänster men också brister. Att vara människa är också att ibland göra bort sig.

1992 grundade Peter Aalbaek Jensen, som gärna kallar sig själv Svinet eller Ålen, tillsammans med regissören Lars von Trier filmbolaget Zentropa, som efter över 70 filmer nu vuxit till Skandinaviens största.

Den regionala Västsvenska filmfonden Film i Väst har genom åren investerat över 45 miljoner kronor i Zentropa, främst i Lars von Triers filmer. I framtiden avbryter Film i Väst nu allt sitt framtida samarbete med Peter Aalbaek Jensen. Dock kommer han att kvarstå som exekutiv producent för Lars von Triers kommande seriemördarfilm The house that Jack built, som Film i Väst investerat sammanlagt 11,2 miljoner kronor i. Han kvarstår också i samma roll för den nordiska storsatsningen Röde orm, en filmatisering av Frans G Bengtssons vikingaroman.

– Vi kan inte bryta de avtal som redan är påskrivna, kommenterar Mikael Fellenius, vd för Film i Väst.

Läs mer: Svenska Zentropa fördömer sexistisk kultur

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.