Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/2

Film: Debutant som vill beröra

Rojda Sekersöz vill beröra publiken med sin långfilmsdebut Dröm vidare. Filmen har haft världspremiär i Göteborg under filmfestivalen. Där tävlar filmen om priset för bästa nordiska film och en miljon kronor.

– Skitkul att bara vara nominerad. Det är skönt att få den bekräftelsen och skönt att vinna pengar OM jag nu skulle göra det, förklarar filmregissören på plats i Göteborg.
Åtta filmer är nominerade och på lördag delas priset ut.
– Så sent som för en dryg vecka sedan blev filmen helt klar och det känns det bra att filmen får premiär ute på biograferna redan i mars, tycker Rojda Sekersöz.

Vill börja på nytt

Dröm vidare handlar om Mirja som kommer ut efter ett fängelsestraff och försöker börja ett nytt liv. Hon får jobb som hotellstäderska och lever ett dubbelliv där hon slits mellan sin sjuka, arbetslösa mamma och sitt gamla kompisgäng.
– Det som är kärnan är relationerna. Var man än lever och vem man än är så tror jag att man kan känna igen sig i de känslor och relationer som spelas i filmen. Jag hoppas att folk blir berörda.
Filmen handlar om vänskap och om att hitta sin plats och sin funktion i samhället och i sitt liv. Huvudrollen som Mirja görs av Göteborgsbaserade skådespelaren Evin Ahmad.
– Hon är otroligt begåvad. Hon gör karaktären i filmen som om den vore gjord för henne. Och för en vecka sedan såg jag henne här på Folkteaterns scen, där hon spelar titelrollen Marie Antoinette – som om rollen vore gjord för just henne. Hon är verkligen mångfacetterad.

Mot en bred publik


Manuset till filmen är ett samarbete mellan Rojda Sekersöz och manusförfattaren Johanna Emanuelsson.
– Producenterna Agneta Fagerström Olsson och Annika Hellström ringde mig, de hade träffat Johanna och ville jobba med oss båda. Det fanns ingen färdig berättelse utan vi fyra utvecklade den tillsammans och sedan har Johanna skrivit, berättar hon om samarbetet.
Filmen vänder sig till en bred publik.
– Dröm vidare är inte svår att ta till sig, temat är universellt och antingen tycker man att det är fint och skönt att se en värld som man känner igen sig i gestaltas – eller tvärtom, man får se en värld som man inte är van vid.
Rojda Sekersöz har arbetat med film sedan hon var femton år. Då började hon på filmgymnasiet Kulturama i Stockholm.
– Det var en estetisk linje med inriktning på foto och film. Det var så jag kom in på film, innan dess hade jag mest skrivit och spelat teater.
Via gymnasiet kom hon i kontakt med andra filmarbetare och nätverket Filmbasen.
– Det är ett resurscenter där unga kan få ekonomiskt stöd och teknisk hjälp att göra kortfilm. Min första kortfilm gjorde jag under gymnasietiden.

Uppläst poesi - en ventil

Sedan dess har hon gjort ett antal kortfilmer. En av dem, Fast, visades för två år sedan under Göteborgs filmfestival. Projektet med första långfilmen har varit en lång process, som pågått under fyra år. För Rojda Sekersöz, som enligt egen utsago, inte är någon långsam person har det känts skönt, ja rent av nödvändigt, att ha andra kreativa projekt och uttryck att växla till.
– Jag har skrivit poesi och dikter sedan jag var 13 år. För mig är det en skön ventil att arbeta med spoken word, uppläst poesi. Tiden mellan idé och mötet med publik är relativt kort. Man får direktkontakt och känner med en gång vad som funkar och vad som inte gör det. Formatet, med ett par minuter, är tacksamt, Då hinner man med att förmedla många känslor och berättelser.

Radioteater och ny film 


Nästa månad väntar nya uppdrag: inspelning av radioteater för SR drama.
– Vi ska spela in en pjäs som jag har skrivit tillsammans med författaren Gunnar Nilsson. En komedi som heter Dejtingguiden och har premiär i höst.
Nya filmprojekt på gång?
– Jag jobbar med nya filmprojekt men det är inget jag kan berätta om.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.