Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

En chans att frossa i skräckfilm

GP:s filmkritiker Hannes Dükler noterar att Agnès Varda får en heders-Oscar, L.A Confidential blir tv-serie och att biografen Draken visar originalversionen av Det.

Skräck: Rysliga oktoberkvällar

I höst blir det kalla kårar på Biografen Draken i Göteborg när man under fem kvällar i oktober håller skräckfilmsfestival. Elva klassiska rysare visas från den 22 till 26 oktober. Festivalen inleds med Stephen King-filmatiseringen Det del ett och två (nyinspelningen har biopremiär nästa vecka med Bill Skarsgård i huvudrollen som den onda clownen Pennywise). Bland övriga filmer finns utöver ytterligare King-adaptioner som Carrie, The Shining och Jurtjyrkogården även klassiker som Motorsågsmassakern, Psycho och Mysteriet Dracula.

L.A. Confidential: 20 år senare

Tjugo år har hunnit gå sedan neo-noirdeckaren L.A. Confidential hade premiär, filmen som såg till att nyzeeländaren Russell Crowe hade sitt på det karriärtorra. Curtis Hansons James Ellroy-filmatisering blev en succé och nominerades till nio Oscar (av vilka den knep två) Nu utvecklas berättelsen om poliskorruption och ond bråd död i femtiotalets Hollywood till tv-serie av Jordan Harper som jobbat med tv-serier som Gotham och The Mentalist. Redan 2003 spelades det in ett pilotavsnitt med Kiefer Sutherland och Eric Roberts. Det sändes aldrig men finns undangömt som extramaterial på dvd-utgåvan.

Agnès Varda: Får Hedersoscar

Den belgiska filmskaparen Agnès Varda tilldelades nyligen en hedersoscar för lång och trogen tjänst. 89-åriga Varda – som sägs ha inspirerat till franska nya vågen med sin debutfilm La Pointe Sourte från 1956 och som vann dokumentärpriset i Cannes i somras med sin senaste film Faces Places – får i november ta emot utmärkelsen tillsammans med de övriga pristagarna: Skådespelaren Donald Sutherland, regissören Charles Burnett och filmfotografen Owen Roizman.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.