Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stillbild ur dokumentären Reconstructing Utøya. Foto: Carl Javér

De rekonstruerar Utøya på film

Regissören Carl Javér: "Det är ett känsligt ämne och ett känsligt projekt."

I dokumentären återskapas i minnet terrorattentatet på Utøya 2011. I en serie rekonstruktioner kommer fem överlevare att visa vad som hände dem och hur de överlevde.

- Till sin hjälp, för att rekonstruera sina minnen, har de en grupp med tolv unga vuxna, berättar regissören Carl Javér.

Till vardags är han verksam i Götebor. Där driver han produktionsbolaget Vilda Bomben Film AB, och i bagaget har han filmer som Heroin, Alla hittar kärlek utom jag, Freia och Wannabeindianerna och den uppskattade animerade dokumentären Freak Out! om den europeiska hippierörelsens uppkomst. 

Dokumentären om Utøya, som han nu ägnat två år åt att förbereda, är en större nordisk samproduktion har just fått drygt en miljon kronor i stöd från Svenska filminstitutet. 

- Min utgångspunkt har varit att låta de överlevande få berätta om sina upplevelser, och då inte bara prata om det utan även visa vad som faktiskt hände. Vi kommer att hålla till i en studio i Tromsø och tejpa upp områden med vit tejp. Sedan närmar vi oss händelserna och återskapar dem igen och igen, tills vi kommit så nära som det går, berättar Carl Javér.

För filmen är det inte viktigt att vara på plats på själva ön nordväst om Oslo där terrordådet och massmorden ägde rum poängterar han.

- Vi kommer att röra oss i minnenas rum, och det är inte specifikt fysiskt knutet till den platsen.Tanken är att de medverkande ska kunna få hjälp med att förstå vad det innebär att bära minnet av Utøya och vara en del av vad som utspelade sig där. Det är viktigt att inte bara gärningsmannen får definiera det.

Du säger själv att det är ett känsligt ämne, och det kan tyckas kontroversiellt att återskapa detta trauma. Hur tänker du kring det?

- Det är mer viktigt än någonsin att fundera över och skildra hur människor mår och läker efter terrordåd. Det är en fråga som rör hela världen eftersom terrordåd utspelar sig överallt. Det finns saker vi helst blundar för i samhället, men ibland kan det vara nödvändigt att istället titta närmare på dessa företeelser för att förstå mer. Vi har också självklart tätt samarbete med psykologer i under filmarbetet.

Varför låter ni de överlevande minnas massmordet?

- Det handlar om att omfamna det som hände, och acceptera det som en del av den du blev. Ingenting kan bli som innan.  Som filmare, när  jag börjar med de här unga människorna, blir det så tydligt: De är inga offer utan verkligen, i alla bemärkelser, överlevare. De har utfört aktivt motstånd mot ett terrorangrepp. Det var det som gjorde att de överlevde, och det är viktigt att gestalta.

Hur har ni valt ut de fem medverkande?

- Vi fick kontakt med dem via den nationella stödgruppen för Utøya 22 juli. Mer specifikt ställde vi frågan i en grupp på Facebook, och de fem som nu är med i filmen  ville gärna vara med. de har ett stort behov av att prata om, och bearbeta, det som hänt. 

Hur mår de i dag?

- Ingen som varit på Utøya går fri, alla är på olika sätt märkta psykologiskt och känslomässigt. De flesta av dem som vi jobbar med tänker fortfarande på det som hände varje dag, fast det nu har gått fem år.

Carl Javér vill samtidigt betona att de överlevande erbjudits mycket hjälp och stöd för att bearbeta sina upplevelser efter eget behov sedan terrordådet den 22 juli 2011.

Filmen Reconstructing Utøya spelas just nu in i Nordnorge, kommer att klippas i höst och väntas vara färdig nästa år. Producent och medmanusförfattare är Fredrik Lange.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.