Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

De mäktigaste storfilmerna 2017

Riddare, replikantjägare, apor och aliens dominerar på bio 2017

Assassin's Creed
Tidsresor, mastodontaction och hopp i slowmotion. När tv-spelet Assassin's Creed filmatiseras skickas Michael Fassbender 500 år tillbaka i tiden och blir indragen i kampen mot den spanska inkvisitionen. (11 januari).  

T2 - Trainspotting 2
Danny Boyles filmatisering av Irvine Welshs roman Trainspotting blev en formidabel succé och kickstartade Ewan McGregors karriär. Nu 21 år senare är Spud, Renton, Sick Boy och Begbie samlade igen. Lite äldre och slitnare men förhoppningsvis något klokare. (3 februari)

Fifty Shades Darker
Christian Grey slåss med sina inre demoner medan Anastasia Steele funderar på om hon verkligen vill ha sex med ett sådant psyko? Del två i författaren E.L. James trilogi lär inte passera obemärkt. (10 februari). 

The Great Wall
Matt Damon som pilskjutande hjälte i ett historiskt actiondrama om varför kineserna byggde sin stora mur. Egentligen. För ni trodde väl inte att det var mongolerna som skrämde dem?  (17 februari). 

King Arthur: Legend of the Sword
Det har varit lite tyst om Charlie Hunnam efter hyllade tv-serien Sons of Anarchy. Nu är han i alla fall tillbaka och lyckas såklart rycka svärdet ur den berömda stenen i Guy Ritchies våldsamma, svartsynta tolkning av Arthurlegenden. (24 mars). 

Alien: Covenant
Vårens andra storfilm för Michael Fassbender. Ridley Scott regisserar och Noomi Rapace medverkar, precis som i Scotts film Prometheus från 2012. Kanske kan Alien: Covenant beskrivas som en Prometheus 2, besättningen är ny men de ondsinta rymdmonstren känner vi tyvärr igen. Ja, det blir blodigt. (19 maj).  

Pirates of the Caribbean: Salazar's Revenge 
De både norrmännen Joachim Rønning och Espen Sandberg lyckades så väl med sin Heyerdahfilm Kon-Tiki att de fick hedersuppdraget att lotsa historien om Johnny Depps snedseglande piratkapten Jack Sparrow vidare mot evigheten. Och säg såhär, efter att ha stött på den odöde Salazar känns kapten Barbossa, Blackbeard och Davy Jones - filmseriens tidigare skurkar - som oskyldiga små lamm. (24 maj)

Apornas planet: Striden
Nyproduktionen av Apornas planet rullar vidare. Den här gången är det Woody Harrelson som ska försöka göra slut på Caesar och hans något mindre intelligenta apkompisar, och känslan är väl att det kommer att gå sådär för människosläktet. Tydligt är att jorden inte är stor nog för både människor och apor. (14 juli). 

Blade Runner 2049
Den mytomspunna filmen från 1982 får äntligen en fortsättning, då som nu med Harrison Ford i rollen som replikantjägaren Rick Deckard. Den här gången får han hjälp av Officer K, spelad av Ryan Gosling. (6 oktober). 

Star Wars: Episode VIII
Rey fortsätter sin livsresa med Finn, Poe och Luke Skywalker, samtidigt som den mörka sidan förbereder sig för att slå tillbaks. Carrie Fishers sista film som Leia lär såklart bli en formidabel publiksuccé.  (15 december). 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.