Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arkivbild, Hagabion. Bild: Elisabeth Alvenby

Då öppnar Hagabion igen

Trots att caféets uteservering har varit välfylld under sommaren har Hagabion varit stängd i snart ett halvår. Nu öppnar salongerna på nytt.
– Det har varit tomt, säger Maria Nordqvist, biografkoordinator.

I mars tvingades nästan all publik kulturverksamhet i Sverige att stänga ner på grund av coronapandemin. Biograferna var inget undantag. Men när den initiala chocken hade lagt sig började en del salonger öppna. I juni ställde den stora jätten Filmstaden upp portarna till Bergakungen. I slutet av juli var det dags för Capitol och i augusti Bio Roy.

Nu sällar sig Hagabion till samlingen. På fredag öppnar biografen samtliga tre salonger.

– Vi kör med fullt program. Öppnar nästan lika mycket som vanligt. Sex föreställningar varje kväll. Alla tre salonger är öppna men med begränsat antal platser, säger Maria Nordqvist.

Den stora salongen, som i vanliga fall 121 platser, kommer begränsas till 50. De två mindre tar in 30 respektive 7 personer.

Hur gör ni med avstånd? Stänger ni av säten? Har bestämda platser?

– Nej, vi stänger inte av någonting. Sen har vi normalt fri placering och det fortsätter vi med men vi uppmanar besökare att hålla avstånd.

En del egenansvar alltså?

– Ja, våra besökare är medvetna om läget. Jag tror inte att det blir några problem.

Utöver begränsningen i antalet platser kommer Hagabion att vänta med sina matinéer till slutet av månaden. Maria Nordqvist förklarar att biografen nu tar det lite som det kommer.

– Det ska bli spännande att köra igång igen. Vi har fått så mycket stöd från publiken och peppande kommentarer. Hoppas att de har saknat oss lika mycket som vi dem.

Så va blir det för film till premiären?

– Först ut är ”Vi två”, en europeisk kärlekshistoria om Nina och Madeleine som har varit hemligt förälskade i årtionden. Sen är det Maj Wechselmanns nya film ”Atomen i mänsklighetens tjänst”, och så ger vi en ny chans till ”Bait” som gick upp i mars. Det var precis när vi stängde ner. Vi tror inte att så många har sett den.

Så blir premiärdagen på Hagabion

18:15 Vi två

18:30 Atomen i mänsklighetens tjänst?

18:45 Bait

20:15 Helene

20:30 Little Joe

20:45 The Painter and the Thief

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.