Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Clownen i "Det" och 7 andra filmer som gett dig fobier

En ny trailer för filmatiseringen av Stephen Kings bok "Det" sägs vara så läskig att den kan ge dig clownskräck. Här är fler filmer som gett fobier för livet.

Clowner har det inte lätt nu för tiden. Hösten 2016 började det strömma in rapporter från USA om flera oprovocerade attacker där gärningsmännen var utklädda som clowner. Några av dem stod bara stilla och stirrade, oftast nattetid, medan andra var beväpnade med kniv eller andra vapen. 

Det dröjde inte länge förrän fenomenet spreds till resten av världen och Sverige var inget undantag. I oktober gick polisen, efter att ha blivit nedringd om våldsamma clownattacker, ut med en uppmaning om att inte klä ut sig.

LÄS OCKSÅ: Tio filmer som fått besökarna att lämna biografen

Att känna rädsla för clowner är ingenting nytt. I modern tid kan det spåras till filmer- och tv-serier som "Poltergeist" (1982) och "Det" (1990) där den gemensamma faktorn är att huvudfigurerna blir attackerade av ondskefulla clowner.

Man behöver heller inte gräva djupt i arkiven för att hitta exempel på verkliga "mördarclowner", eller "Killer Clowns". 1980 dömdes  John Wayne Gacy till dödsstraff sedan han mördat och sexuellt utnyttjat åtminstone 33 pojkar mellan 1972 och 1978. Han jobbade då deltid som clown på olika barnkalas och gick under namnet "Pogo".

Mycket talar för att clowner kommer få det fortsatt svårt.

Alldeles nyligen släpptes en första trailer för en kommande filmversion av Stephen Kings roman "Det". Med 197 miljoner visningar på 24 timmar slog trailern nytt rekord för antal strömmar under ett dygn.

Artikeln fortsätter under trailern.

"Om inte scenen med den trasiga projektorn eller brunnen gör dig livrädd för clowner så kommer inget göra det", skriver Variety som konstaterar att filmen kommer ge många människor clownfobi.

Filmen släpps 27 år efter tv-versionen vilket naturligtvis inte är en slump. Enligt Stephen Kings skräckroman återkommer "Det", som här spelas av svensken Bill Skarsgård, med 27 års mellanrum.

LÄS OCKSÅ: Pinsamma tabben som förstör din favoritfilm

Den allra första clownen, så som vi föreställer oss honom i dag, sägs vara den brittiske skådespelaren Joseph Grimaldi. Det var han som under tidigt 1800-tal sminkade ansiktet vitt och markerade kinderna med klarröd färg. Han använde sig av förstärkta ansikts-pantominer och många andra utryck som vi förknippar med clowner i dag.

Grimaldi formade också bilden av den den sorgsna, dubbelbottnade clownen, då hans första fru omkom i barnsäng och hans son, en alkoholist, dog endast 30 år gammal.

Det djupare orsaken till mångas rädsla för clowner kan möjligen förklaras med det som psykologer kallar Das Unheimliche. Det är ett begrepp skapat av Ernst Jentsch och vidareutvecklat av Sigmund Freud och som beskriver det obehag som kan uppstå när vi ser något vi känner igen, men som ändå känns aningen fel. Das Unheimliche kan tillämpas på såväl clowner som dockor.

Den finns flera studier som visar att fobier som uppstår i samband med en filmupplevelse  oftast kommer i unga år, så det finns god anledning att respektera åldersgränser.

Filmversionen av "Det" går upp på biograferna den 8 september.

VIDEO: Svenskarnas vanligaste fobier

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.