Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Ceremonin

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Dokumentär

Dokumentär

Ceremonin

Regi: Lina Mannheimer

Lina Mannheimers film har underrubriken En film om kärlek och vänskap och trots att den som står i centrum här är Frankrikes mest berömda dominatrix Catherine Robbe-Grillet handlar det betydligt mer om allmänmänskliga ämnen som sökandet efter frihet och att våga släppa taget än att som i 50 shades of Grey-flasha med en imponerande tortyrkammare.

Även om vi i den här dokumentären får se iscensatta sadomasochistiska ceremonier där nakna män under 84-åringens överinseende tvingas härma kycklingar och får köttslamsor kastade åt sig ligger fokus på intervjuer med människorna i hennes innersta krets och deras totala dyrkan av sin ”souverain” men även om åldrande och ensamhet.

En av dessa är den drygt femtioåriga Beverly som strax innan Robbe-Grillets make – författaren och filmaren Alain Robbe-Grillet – gick bort ingick ett livstidskontrakt där hon avsade sig all egen vilja och nu lever ett liv av total underkastelse i sin härkarinnas château i Normandie.

Robbe-Grillet påpekar att hon, trots att det snart är 60 år sedan hon debuterade med den då totalförbjudna BDSM-romanen Bilden, absolut inte är gränslös utan istället har mycket tydliga gränser.

Och man slås av hur lite verklig lust som verkar rymmas i de ytterst inrutade ritualerna – paradoxalt nog blir det som man främst associerar till snarare nunnelivet.