Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Captain Phillips.

Captain Phillips

Det här är en recension. Ställningstaganden är recensentens egna.

Drama/action

Drama/action

Captain Phillips

Regi: Paul Greengrass

Med: Tom Hanks, Barkhad Abdi, Barkhad Abdirahman, Faysal Ahmed och Catherine Keener

USA, 2013 (134 min)

BERGAKUNGEN, BIOPALATSET

Brittiske filmtekniksnillet Paul Greengrass vanvettigt intensiva United 93 handlar om flygplanet som aldrig nådde terroristernas mål den 11 september 2001. Filmen utspelas huvudsakligen ombord på United Airlines Flight 93. Att terroristerna misslyckades berodde på att passagerare och kabinpersonal började göra motstånd.

Även Greengrass nya, verklighetsbaserade film Captain Phillips präglas av en hög intensitetsnivå. Filmen utspelas huvudsakligen ombord på det USA-flaggade containerfartyget Maersk Alabama.

Den 8 april 2009 attackerades och kapades Alabama av fyra beväpnade somaliska pirater utanför Somalias kust. Det var den första piratattacken mot ett amerikanskt fraktfartyg på över 200 år.

Historien kan berättas på flera olika sätt. Greengrass och manusförfattaren Billy Ray, som redan fått kritik för att inte vara helt faktakorrekta, väljer att koncentrera sig på den hjärnornas kamp som uppstår mellan den rationelle kaptenen Richard Phillips, nedtonat spelad av Tom Hanks, och den rutinerade, sluge och khat-tuggande piratledaren Muse, trovärdigt spelad av Barkhad Abdi, som utan problem matchar Hanks.

Kapten Phillips försöker med allt han har för att rädda livet på sin besättning: list, bluff, 30 000 dollar i kontanter. Muse och hans kumpaner nöjer sig inte med småpengar.

Filmen inleds stillsamt i Underhill, Vermont. Familjefadern Phillips, som är på väg mot Kenya, tar farväl av sin hustru på flygplatsen. Världen har förändrats. Det är bistra tider. Det gäller att vara tuff därute, konstaterar Phillips.

Sedan ett hopp till kaosets Eyl, Somalia. Lokala krigsherrar värvar fattiga fiskare till lukrativ piratverksamhet, men man kan misstänka att alla lösensummor hamnar i krigsherrarnas fickor.

Greengrass höjer tempot stadigt. Han använder sig som i Jason Bourne-filmerna av handkameror, snabba klipp, extrema närbilder, effektiv filmmusik och uppnår, som i United 93, en dokumentär och lätt sjösjukeframkallande känsla.

Inget går som kapten Phillips tänkt sig, men inte heller som piraterna tänkt sig. När man ser filmen är det faktiskt en fördel att inte känna till alla oväntade vändningar i förväg.

Det finns ett par brister i Captain Phillips. I och för sig går tiden inte långsamt, men Greengrass hade med lätthet kunnat kapa speltiden med 25 minuter. När elitförbandet Navy SEAL:s gör entré i filmens sista akt blir det traditionell action i machostil (man sitter nästan och väntar på att Steven Seagal skall dyka upp). Det är väldigt snyggt gjort, dock.

Budskapet till terrorister och pirater är förresten glasklart: Don't mess with The USA.

.

Titta också på:
Under belägring (Andrew Davis, 1992)
Bloody Sunday (Paul Greengrass, 2002)
United 93 (Paul Greengrass, 2006)