Vi ser Yaphet Kotto, som spelade Dr Kananga och knarklangaren Mr Big i Bondfilmen "Leva och låta dö" (1973) under hans bröllopsdag. Han har smoking med svart fluga och en vit ros i slaget.
Arkivbild. Yaphet Kotto, som spelade Dr Kananga och knarklangaren Mr Big i Bondfilmen "Leva och låta dö" (1973), har gått bort 81 år gammal. Bild: John Gillis

Bond-skådespelaren Yaphet Kotto är död

Skådespelaren Yaphet Kotto, känd bland annat från Bond-filmen "Leva och låta dö", är död. Han blev 81 år.

ANNONS
|

Yaphet Kotto debuterade på teaterscenen vid 19 års ålder, då han spelade "Othello" i New York. Han gjorde många roller på Broadway, där han började som inhoppare till James Earl Jones, innan han slog igenom på vita duken.

En av hans mest ihågkomna insatser är dubbelrollen som Bond-skurken Dr Kananga och knarklangaren Mr Big i "Leva och låta dö" (1973) mot Roger Moore.

Han medverkade i "Alien" (1979), som teknikern Dennis Parker och spelade mot Arnold Schwarzenegger i actionfilmen "The running man" (1987). Han var också med i tv-långköraren "Uppdrag mord".

Missa inget från GP Kultur!

Nu kan du få alla våra kulturnyheter, reportage, debatter och recensioner som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Kultur. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS