Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
How Viktor 'The Garlic' took Alexey 'The Stud' to the nursing home är titeln på Alexander Hants debutfilm som visas på Bio Roy. Bild: Kinopoisk/ VGIK Debut

Bio Roy startar rysk filmserie

En svart roadmovie från dagens Ryssland inleder Bio Roys satsning på rysk film.

– Ryssland är ett stort land med en omfattande filmindustri. Det görs mycket bra film, men vi ser väldigt lite av den här, säger Peter Steen, projektledare på Bio Roy.

Han tänker sig att Bio Roy kan vara ett komplement till Hagabions franska, spanska och tyska filmvisningar.

Första filmen visas på fredag 10 november, den hade premiär i Ryssland för drygt en månad sedan. Regissören  Alexander Hant kommer att vara på plats för att svara på frågor efter filmen som har den långa titeln How Viktor 'The Garlic' took Alexey 'The Stud' to the nursing home.

Peter Steen beskriver den som en udda film som inte liknar något annat, en actionkomedi med samhällskritiska inslag.

– Den handlar om en kille som blivit övergiven i barndom och sedan levt ett torftigt liv. Men hans far kommer in i bilden igen och de kör genom Ryssland medan han försöker lämpa av fadern på något hem för att kunna ärva hans lägenhet. Det är en sorts roadmovie. 

Tanken är att främst satsa på ny rysk film som inte tidigare visats i Ryssland, men även klassiker från Sovjetunionen. Nästa film på programmet blir Andrej Tarkovskijs legendariska Stalker den 9 december.

– En väldigt vacker film som jag tror många känner till. Den visades på Cinemateket i våras och det var nästan fullsatt.

Än så länge innehåller programmet bara dessa två filmer, men planen är att visa en rysk film ungefär en gång i månaden.

– Vi håller på att reka filmer och vill få ett gott urval, efter actionkomedin kommer Stalker och lugnar ned och längre fram i vår kanske det kan bli ett kostymdrama, säger Peter Steen.

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.