Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/32

BILDSPEL: De missade drömrollerna på film och tv

Hade Forrest Gump blivit en megasuccé även om Tom Hanks inte hade spelat huvudrollen? Och hur hade Arkiv X sett ut om tv-serieskaparna hade fått sin vilja igenom och anlitat Baywatch-stjärnan istället för Gillian Anderson?

Filmhistorien är full av ”tänk om”-scenarion; skådespelare som tackat nej till Oscarsbelönade filmer, schemakrockar som kommit i vägen och producenter som ändrat sig. Och bara under den senaste månaden har tre skådespelare berättat om hur de skrivit ut sig själva ur filmhistorien.

Först ut var Matthew Modine som berättade i den amerikanska talkshowen The Talk om hur han erbjöds rollen som Marty McFly i Tillbaka till framtiden från 1985.

LÄS MER: Så annorlunda kunde Star Wars ha blivit

Enligt Modine, som på sistone bland annat synts i rollen som Dr. Martin Brenner i Stranger things, hade han 24 timmar på sig att svara ja eller nej.

– Jag kände att jag var fel skådis för rollen och tackade nej. Och jag väntade och väntade och nästa manus som kom till mig var Full metal jacket.

Modine spelade senare Private Joker i Stanley Kubricks klassiska krigsfilm, medan Michael J. Fox bidrog till att göra Tillbaka till framtiden-trilogin till en global biosuccé.

Michael J. Fox som Marty McFly. Foto: Stella Pictures
Michael J. Fox som Marty McFly. Foto: Stella Pictures

Han kunde varit Jokern

På tal om ”Joker”. Näst på tur att berätta om rollen som gick honom förbi var John Lithgow. Skådespelaren har haft en lång och framgångsrik karriär, han har Oscarsnominerats två gånger och spelade Dick Solomon i tv-serien Tredje klotet från solen. Men han hade kunnat lägga Batmans nemesis Jokern till sitt CV, avslöjade han för sajten Vulture.com

– Jag har aldrig berättat det här för någon, men jag övertalade honom (regissören Tim Burton, red.) att jag inte var rätt för rollen, och jag lyckades. Jag förstod inte vilken stor grej det var. En vecka senare hörde jag att de var på jakt efter Robin Williams och Jack Nicholson.

– Skådespelare är inte nödvändigtvis smarta människor, tillägger Lithgow.

LÄS MER: Ted Gärdestad och 28 andra kändisar som blivit film

Nicholson fick jobbet och gjorde en hyllad tolkning av Jokern i Batman från 1989.

Valde bort storfilmen

Den tredje skådespelaren som nyligen lättat på sitt hjärta om ett mindre lyckat karriärsdrag är Josh Hartnett.

Christian Bale som Batman. Foto: Stella Pictures
Christian Bale som Batman. Foto: Stella Pictures

2005 var han en av Hollywoods mest eftertraktade unga skådespelare. Han hade spelat huvudroller i Pearl Harbor och Black Hawk Down och kunde välja och vraka mellan filmmanusen. Men när Christopher Nolan erbjöd honom rollen som Batman i Batman begins, lockade den allt annat än framgångsrika filmen Mozart and the whale mer.

LÄS MER: 43 filmcitat vi älskar att slänga oss med

Christian Bale fick jobbet istället för Josh Hartnett och spelade Gotham Citys "mörka riddare" i tre filmer mellan 2005 och 2012.

– Min ånger handlar främst om att att jag inte fick odla en vänskap eller ett kreativt partnerskap med regissören, berättar Hartnett för nyhetsbyrån AP.

I bildspelet ovan berättar vi om fler skådespelare som kanske hade kunnat få helt annorlunda karriär om de inte missat drömrollerna. 

Bläddra vidare och dröm dig bort till ett alternativt universum där skådespelare som John Travolta, Al Pacino och Gwyneth Paltrow inte hade behövt gräma sig över sina beslut!

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.